Kerstmarkten in Zwitserland sfeervolle december in de Zwitserse s

Vakantie & reizen

(175 artikelen)

_
___

Hoewel op sommige plekken in Zwitserland in december ook “Samichlaus” of “St. Nicolas” (Sinterklaas) opduikt, staat de feestmaand er toch meer in het teken van de voorbereiding op Kerstmis.

In de adventstijd stralen de Zwitserse steden en stadjes extra sfeer uit. Met romantische kerstverlichting, activiteiten voor groot en klein en uiteraard gezellige kerstmarkten. Een aanrader voor mensen die een citytripje willen combineren met kerstshopping en uitgaan. We lichten er drie steden uit, die gemakkelijk vanuit Nederland bereikbaar zijn per trein of vliegtuig.


Zürich

Wie vanaf 25 november per trein aankomt op het Hauptbahnhof Zürich zit meteen midden in de kerstsfeer, want in de grote hal bevindt zich de grootste indoor kerstmarkt van Europa met wel 160 kramen. Een stap buiten het station en je staat in de beroemde Bahnhofstrasse, uitbundig verlicht door “Lucy”, de nieuwe led-kerstverlichting en links en rechts winkels, warenhuizen en kerstkraampjes tot aan de oever van de Zürichsee. De meest traditionele kerstmarkt is te vinden in de oude binnenstad en de meest charmante op de Werdmühleplatz, waar kinder- en volwassenenkoren als “Singing Christmas Tree” dagelijks hun kerstrepertoire ten gehore brengen. Nieuw in het centrum is de “Goldene Weihnachten am Bellevue” met traditionele en kwaliteitsartikelen. In het centrum strijkt gewoontegetrouw het Conelli kerstcircus neer en even buiten de stad het acrobatenkerstcircus Salto Natale. Op 16 december is het jaarlijkse evenement “Lichterschwemmen” met drijvende kaarsenbootjes in de rivier Limmat en het uitdelen van punch en zoete lekkernijen bij de Weinplatz. Tip voor cultuurliefhebbers: de unieke Picasso-tentoonstelling in het Kunsthaus loopt tot 30 januari. Enne … op 27 december begint in Zürich de uitverkoop.
www.zuerich.com

Bern
Eerst nog het tradionele Uienfeest vieren op de vierde maandag van november en daarna richt men zich ook in de Zwitserse bondshoofdstad Bern helemaal op de Kerst. Alsof de binnenstad, UNESCO erfgoed, al niet romantisch genoeg is. De straten en stegen met huizen uit de 15de tot 17de eeuw vormen een prachtig decor voor de kerstmarkten. Op de Münsterplatz worden vooral kunstnijverheidsproducten aangeboden en op de nabijgelegen Waisenhausplatz allerhande kerstartikelen. Om de inwendige mens te versterken kun je iets kopen bij de stalletjes op straat of even afdalen naar een van de gezellige kelderrestraurants onder de winkelarcaden. Snoeptip: speciale Weihnachts-Mandelbärli, koekjes met kruidnagel, koriander en kaneel, want Bern blijft de stad van de beren.
www.berninfo.com

Basel
De historische binnenstad van Basel, met stadsdelen aan weerszijden van de Rijn, vormt een passend kader voor een sfeervolle kerstmarkt. De zogenaamde “Weihnachtsstrasse” van Basel begint vlakbij het station en loopt via de belangrijkste winkelstraat naar de grote binnenstadspleinen Barfüsserplatz en Theaterplatz en over de brug heen naar de andere oever van de Rijn. Gewoon de lichtjes volgen. Tip: proef ook van het enorme cultuuraanbod van Basel, van het Kunstmuseum (Andy Warhol – the early sixties, tot 23 januari) tot de Fondation Beyeler of het Vitra Design Museum.
www.basel.com

Geheime tips
Niet alleen de grote Zwitserse steden hebben mooie kerstmarkten. Verrassingen zijn de fraai aan een meer gelegen steden Montreux, Luzern en Neuchâtel en de “kloosterplaatsen” St. Gallen en Einsiedeln.

Meer informatie
www.MySwitzerland.com/kerst: alle kerstevenementen en –markten van Zwitserland

www.MySwitzerland.com/mobiel: gratis iPhone apps, o.a. City Guide Apps voor Zürich, Bern en Basel

Geplaatst door Vijftigplusser
15 november 2010 09:29
143 keer bekeken.