Keuze schuilplek zeer belangrijk bij onweer

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

Prachtig zonnig en warm zomerweer kan zomaar omslaan. Uit het niets betrekt de lucht en binnen korte tijd barst een zware onweersbui los. Het is belangrijk om dan de juiste schuilplaats uit te kiezen.

Hieronder een aantal tips van Weeronline:

1. Blijf uit de buurt van open water. Water geleidt stroom en als de bliksem dichtbij inslaat kan deze ook jou treffen.

2. Zoek een schuilplaats. Gebouwen en auto’s zijn veilige plekken om te schuilen tijdens hevig onweer. Dus als je de mogelijkheid hebt: ga naar binnen, dan zit je goed.

3. Vermijd hoge plekken, omdat bliksem vaak de kortste weg naar de grond zoekt. Maar ook hoge objecten zoals bomen en masten zijn ‘favoriet’ voor blikseminslagen. Zorg dus dat je niet onder of vlak naast een boom of mast staat. Ben je in een bos, zoek dan een groepje lage bomen uit om tussen te schuilen, bij voorkeur in lagergelegen gebied. Maar ook voor deze kleine bomen geldt: ga er niet te dichtbij of tegenaan staan.

4. Maak jezelf klein. Als het te laat is om nog een schuilplaats te zoeken, ga dan gehurkt op de grond zitten met je benen bij elkaar. Leun op je tenen om zo min mogelijk contact met de grond te hebben. Omdat je een klein contactoppervlakte met de grond hebt, is het moeilijker voor de bliksem om stroom via jou naar de grond te geleiden. Ga nooit plat op de grond liggen, want dan heb je juist maximaal contact met de grond en kan de bliksem je op verschillende plekken treffen.


Maatregelen binnenshuis

Hoewel de risico’s op ongelukken met bliksem binnenshuis kleiner zijn dan buiten, is het nog niet compleet veilig. De dingen die je kunt doen om de risico’s binnen te beperken:

  • Was geen handen en ga niet douchen. Zoals eerder gezegd geleid water elektriciteit. Als bliksem inslaat in een waterleiding in de omgeving kan je via het water onder de douche (of in mindere mate kraan) een zware schok krijgen!
  • Haal de stekkers van apparaten uit het stopcontact om overspanning te voorkomen. Overspanning kan apparatuur kapot maken en leiden tot brand!
  • Doe ramen en deuren dicht. Dit is vooral een maatregel om schade door de randverschijnselen van onweersbuien (zoals zware regenval en harde windstoten) te voorkomen.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline, in het kader van ANP Expert Support.