Kinderloze man overlijdt vaker aan hart- en vaatziekten

Gezondheid > Gezondheid

(527 artikelen)

BAARN – Mannen zonder kinderen hebben een grotere kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan vaders.

advertorial  

Hart van slag?
Honderdduizenden mensen leven met boezemfibrilleren. Wilt u hier graag meer over horen, zien en lezen?
Meer informatie

Stanford University volgde gedurende tien jaar 37.903 gezonde mannen van 50 jaar en ouder. Ze onderzochten of er een verband is tussen vruchtbaarheid en de gezondheid op de lange termijn. Het aantal nakomelingen werd gezien als een indicatie voor vruchtbaarheid.

Hart-en vaatziekten
Kinderloze mannen bleken 17 procent meer kans te hebben om aan hart- en vaatziekten te overlijden dan vaders. Er is dus een link tussen vaderschap en hart- en vaatziekten, maar het is niet duidelijk of er sprake is van oorzaak en gevolg.

Testosteron
Uit eerder onderzoek bleek dat mannen met een hoger testosteronniveau vaker een partner vinden en kinderen krijgen. Als een laag testosteronniveau tot minder nakomelingen leidt, zou dit een onderliggende oorzaak kunnen blijken voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Maar wellicht spelen ook andere factoren een rol.

“Misschien zorgt het krijgen van kinderen ervoor dat vaders gezonder gaan leven, waardoor vaders langer blijven leven.”, zegt Michael Eisenberg, uroloog bij Stanford University.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.


Dit artikel doorsturen
Geplaatst door Vijftigplusser
27 september 2011 14:00
51 keer bekeken.