Van 27 september t/m 1 oktober 2021 organiseerde Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten. Het thema voor dit jaar was Buitensluiten Uitgesloten. Eerder beleefde de antipestfilm Wending op 12 september haar première in een uitverkocht Tuschinsky.
‘Wending is een hele belangrijke film, niet alleen voor middelbare scholieren, maar voor de hele samenleving’, aldus Klaas Wilting die in Wending de rol van rector speelt.
Diepgeworteld pesten
Bij het zien van de film Wending ontdek je hoe pesten en intolerantie op een school diep en ingewikkeld verweven zijn. De film toont dit niet alleen vanuit de invalshoek van de pester en de gepeste maar ook van de ouders, de docenten en zélfs de anti-pestcoördinator.
Het doel van de film is confronteren en toch ook wel verwarren. Wie is uiteindelijk slachtoffer en wie is dader? En wiens verantwoordelijkheid is het om iets aan het probleem te doen?
Intolerantie op straat
Tijdens de première ging het lang niet altijd over pesten op school, maar minstens zo vaak over de samenleving en intolerantie op straat.
Initiatiefnemer en bedenker van Wending Joop Kessels gooide dit balletje al vroeg op de avond op: ‘Corona heeft ervoor gezorgd dat we veel slechter naar elkaar zijn gaan luisteren’.
Na de film vertolkte Klaas Wilting het gevoel van de zaal met de volgende woorden: ‘De ruimte voor gesprek is volledig verdwenen. We moeten weer meer naar elkaar gaan luisteren. Deze film is een wake-up call voor de hele samenleving.’
Jongeren uit de Peel
Tijdens hun vakantie maakten jongeren uit de Peel de film gedurende vele uren onder bezielende leiding van de Peelpioniers. De komende tijd zullen de jongeren als ambassadeurs de regio intrekken om ook andere leeftijdsgenoten wakker te schudden om zich meer met elkaar te verbinden.