KNBB lanceert Tijd voor Krijt Biljarten als remedie tegen eenzaamheid

Tijd voor Krijt. Zo heet het activeringsprogramma van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB). Door ouderen met elkaar te biljarten wil ze ontmoetingen en blijven bewegen stimuleren. De KNBB werkt hiertoe samen met het Nationaal Ouderenfonds, Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, en Ministerie van VWS.

Operazanger en biljartliefhebber Ernst Daniel Smid is de eerste bevestigde ambassadeur en zal de campagne ‘Ik geef het krijtje door, jij ook?’ ondersteunen.

Laagdrempelige en sociale activiteiten
Het programma Tijd voor Krijt heeft als doel biljarttafels te plaatsen in sportkantines en buurthuizen. Ook organiseert ze hierbij laagdrempelige- en sociale activiteiten.

Het biljart terug in sportkantines en buurthuizen
De kantine en het buurthuis zijn bij uitstek de plekken om mensen samen te brengen voor een kop koffie en een potje biljart, sjoelen of kaarten. Het lijkt niet heel bijzonder! Toch is dit precies wat veel ouderen missen. Een moment om samen te zijn met kennissen en vrienden en daarnaast een klein beetje bewegen en actief blijven.

Tijd voor Krijt
De KNBB en het Nationaal Ouderenfonds zetten zich maximaal in om het programma Tijd voor Krijt een positieve bijdrage te laten leveren aan ons gemeenschappelijke doel vanuit de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.
Elke organisatie die zich richt op eenzame ouderen kan de KNBB benaderen. Denk aan voetbalkantine, buurthuis, school, zorginstelling, wijkcentrum: overal kan een biljart en het programma kan bijdragen aan een gezellige samenkomst. En is er geen biljart aanwezig dan is er een Tijd voor Krijt mobiel biljart en deze materialen zijn eenvoudig te bestellen bij de KNBB.

Minimaal tien locaties
TienTot aan het EK Driebanden juni 2021 worden er mede door de support van het Ministerie van VWS, de KNBB en het Nationaal Ouderenfonds minimaal tien locaties, verspreid door heel Nederland, voorzien van Tijd voor Krijt materialen inclusief het mobiele tafelbiljart.

Op iedere locatie die meedoet aan dit programma is een aanvoerder aanwezig, iemand die vanuit dit programma is opgeleid. Een aanvoerder zorgt voor enthousiasme, doet de eerste opvang, kan de basis van biljarten uitleggen en vindt het leuk om te helpen. Doel is dat de aanvoerder zorgt dat de locatie een opvolger vanuit hun eigen club naar voren schuift die de rol van aanvoerder na verloop van tijd overneemt, zodat de aanvoerder weer naar een andere locatie kan.

Potje biljarten
KNBB-directeur Willem La Riviere: “Wat veel van deze ouderen willen is simpelweg met gelijkgestemden samenkomen voor een lekker potje biljart . Dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig.
Zeker als mensen alleen wonen kan het (be)zoeken van een biljartclub een hoge drempel zijn. Door in te zetten op met name sportkantines die vaak midden in de wijken gesitueerd zijn verlagen we deze drempel. Hier lag voor ons de basis voor Tijd voor Krijt: creëren van een vaste plek op een vast wekelijks tijdstip waar ouderen elkaar kunnen treffen, mogelijk voor een lekker potje biljart maar alleen een kop koffie is net zo goed, om zo fijne ervaringen met elkaar te kunnen blijven delen, en op plezierige manier met elkaar de tijd te verdrijven.”

Onderdeel van OldStars
Nationaal Ouderenfonds directeur Corina Gielbert: “We zijn trots partner te zijn van het programma Tijd voor Krijt. Dit is precies waar ouderen behoefte aan hebben en wat ze hebben gemist in deze coronatijd. Het programma is onderdeel van OldStars en sluit naadloos aan op De Derde Helft, waar wij werken aan het ouderenvriendelijk maken van sportverenigingen in Nederland, en waarbij niet alleen de voordelen blijken van ouderen in beweging te houden, maar vooral ook van de sociale component.”

Over OldStars Het Nationaal Ouderenfonds neemt met OldStars de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving en lanceert na OldStars walking football dit jaar een aantal nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers.
Het gaat om OldStars walking hockey, OldStars tafeltennis, OldStars walking basketball, OldStars tennis, OldStars walking handball en OldStars walking rugby. De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië waar walking football en walking hockey al jarenlang breed omarmd worden. Met de uitbreiding van het OldStars aanbod maakt het Ouderenfonds met onder andere partners Menzis en Van Boxtel de volgende stap in de landelijke ontwikkeling van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezond en fit blijven en socialisatie in en rondom de sportvereniging als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder 2,5 miljoen ouderen in Nederland centraal.

Over KNBB
De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) is de sportbond voor alle biljartdisciplines: poolbiljart, snooker, carambole en driebanden en heeft tot doel deze sporten te promoten en de belangen van biljarters te vertegenwoordigen.

Over het Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds zet zich samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers in voor de samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst. Onze activiteiten zijn uitnodigend, laagdrempelig en altijd gericht op ontmoeting. Zo helpen wij ouderen in beweging te komen en sociaal actief te blijven. Want: ouder worden doe je samen!
Artikel links