Koning Willem-Alexander opende expositie Flash Back in het Mauritshui

Koning Willem-Alexander opende de expositie Flash/Back die tot 16 oktober te zien is in het Mauritshuis
Koning Willem-Alexander opende de expositie Flash/Back die tot 16 oktober te zien is in het Mauritshuis

Wat gebeurt er wanneer fotografen van nu zich laten inspireren door eeuwenoude meesterwerken? Deze vraag leidde tot de expositie Flash / Back. Ze is te zien tot 16 oktober 2022 in het Mauritshuis. Op 1 juni werd ze geopend door Koning Willem-Alexander.

Carla van de Puttelaar, Lamentation
Carla van de Puttelaar, Lamentation

Op 1 juni stond koning Willem-Alexander in het Mauritshuis oog in oog met zijn voorvader Koning Willem I. Deze stapte zomaar uit een schilderlijst. Hij gaf de huidige koning een hand en daarmee was de expositie Flash/ Back geopend.

Zestien fotografen
Tijdens Flash/Back zie je het werk van zestien topfotografen. Elk van hen mocht in het Mauritshuis een zaal en een werk uitkiezen. Uiteraard bestond de kans dat meerdere fotografen hetzelfde zouden kiezen. Dat gebeurde niet.

Geen van de zestien waagde zich trouwens aan ‘’Het meisje met de parel’’ van Johannes Vermeer. ‘’Dat werk is te groots voor mij’’, erkende fotograaf Anton Corbijn. Hij koos liever voor het werk ‘’Twee Afrikaanse mannen’’ van Rembrandt van Rijn.

Miljoenen ogen

Martine Gosselink wees als directeur van het Mauritshuis op de miljoenen ogen die de collectie zagen tijdens de afgelopen tweehonderd jaar. ‘’Bij iedereen maken de meesterwerken andere gevoelens los. Verschillende details trekken de aandacht en interpretaties variëren.
Maar wat gebeurt er als je moderne meesters – zestien fotografen uit Nederland en België – vraagt om hún blik op de collectie te werpen? En vervolgens eeuwenoude doeken en panelen als inspiratiebron te gebruiken voor het maken van nieuw werk?
Wat zien zij? Welke thema’s, vormen en composities? En hoe vertalen ze deze oude verhalen naar moderne fotografie? In de tentoonstelling FLASH | BACK is vanaf 2 juni het resultaat daarvan te zien,’’

aldus Gosselink.

Zien

De audiotour leidt in het Mauritshuis door zijn zestien zalen. In elk zie je de tot de vaste collectie behorende meesterwerken en de reflectie daarop van de fotograaf. Tussen het maken van het doek en de foto liggen zo’n 350 tot 500 jaar. Je maakt als het ware een tijdreis van toen naar nu, van eeuwigheid naar vergankelijkheid, van vernis en verf naar high res fotografisch materiaal
De fotografen laten ons opnieuw kijken, door hun lens. Zo liet Vincent Mentzel zich inspireren door ‘’Het gezicht op Delft’’ van Johannes Vermeer. Zijn foto laat zien hoe het er hier tegenwoordig uitziet. ‘’Van de eeuwige verstilling van Vermeer staat alleen de kerktoren er nog’’, zegt Mentzel.

Thema’s

De voor de fotografen gekozen thema’s variëren van icoonstukken zoals ‘’de Stier’’ van Potter tot ‘’De Bewening van Christus’’ door Rogier van der Weyden. De fotografen waren helemaal vrij om de inspiratie te vertalen naar een foto.
Hun werk mag ontroeren, vragen oproepen, verbazen, maar ook discussie ontketenen. Zoals bij Carla van de Puttelaar. Voor haar werk ‘’Lamentation’’ liet ze zich inspireren door ‘’De bewening van Christus’’. Op haar doek zie je vier naakte vrouwen van wie de middelste Christus voorstelt.

De zestien fotografen

De selectie van de fotografen kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. FLASH | BACK toont nieuwe, op oude meesters geïnspireerde werken van: Sara Blokland, Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Elspeth Diederix, Desirée Dolron, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Sanja Marušić, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Kevin Osepa, Ahmet Polat, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Dustin Thierry en Stephan Vanfleteren.

Publicatie en audiotour

In de Mauritshuis-app kunnen bezoekers audio-opnames beluisteren waarin fotografen zelf vertellen over het proces van inspiratie tot eindfoto. Ze gaan uitgebreid in op het verhaal achter de uiteindelijke foto en de gedachten en emoties die zijn ervaren tijdens de totstandkoming van het werk. Verdieping is ook te vinden in de tweetalige catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt, uitgegeven door Hannibal Books.

Begunstigers

De tentoonstelling FLASH | BACK is tot stand gekomen met steun van NN Group, Dutch Masters Foundation en het Mondriaan Fonds.


Ahmet Polat, it's all in the game
Ahmet Polat, it’s all in the game

Artikel links