Koningin Mxima, 10 jaar speciale pleitbezorger bij de Verenigde Naties

CC0
CC0

Koningin Máxima is zeer geliefd bij het grote publiek. Minder bekend is dat zij dit jaar haar tienjarig jubileum viert bij de Verenigde Naties als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Hoe ze dat doet zie je woensdag 2 oktober om 20.30 op NPO 1.

Als speciaal pleitbezorger bij de Verenigde Naties streeft koningin Máxima naar het toegankelijk maken van financiële diensten. Zoals het hebben van een pinpas of een bankrekening om online te betalen.
Deze diensten zijn voor 1,7 miljard mensen, onder meer in landen als Ethiopië en Pakistan, absoluut niet vanzelfsprekend. En dat geldt ook voor toegang krijgen tot verzekeringen, leningen voor de opbouw of uitbreiding van een bedrijf en pensioenen.

Koningin Máxima van dichtbij
Productiemaatschappij De Haaien en de NTR hebben bij hoge uitzondering toestemming gekregen om Koningin Máxima gedurende een half jaar te volgen in het werk dat zij doet als speciale pleitbezorger.
We maken de Koningin van heel dichtbij mee, en we zien wat de impact is van haar werk op het leven van anderen, maar ook op haar eigen leven.
We zien hoe complex en intensief de functie is van ‘speciale pleitbezorger’, en volgen haar op de voet in werelden waar je anders zelden binnenkomt. Het resultaat is een documentaire waarin we Koningin Máxima op een heel andere manier leren kennen.

‘Máxima, de pleitbezorger’, een documentaire van Simone de Vries, een productie van De Haaien onder eindredactie van de NTR.