Koningin Mxima bezoekt Sociale Kruidenier in Amsterdam

 Oranjefonds - Stefan van der Kamp
Oranjefonds – Stefan van der Kamp

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op 22 november een werkbezoek aan de Sociale Kruidenier in Amsterdam. Dat is een supermarkt en ontmoetingsplek voor Amsterdammers met een krappe beurs. In 2015 nam de Protestantse Diaconie van Amsterdam het initiatief hiertoe.

Bij de Sociale Kruidenier kunnen klanten van de Voedselbank Amsterdam non-food en lang houdbare producten kopen tegen een kleine prijs. Het is een aanvulling op de Voedselbank.

Zelfredzaamheid
Het project van de Scoiale Kruidenier is gerichty op zelfredzaamheid. Volgens de Protestantse Diaconie kan armoede alleen bestreden worden met een integrale aanpak. Daarbij moet de persoon in armoede zélf meewerken. Keuzevrijheid staat hierbij centraal: klanten kiezen zelf aan welke producten zij behoefte hebben. Daarnaast is de Sociale Kruidenier een ontmoetingsplek waar mensen terecht kunnen voor een kop koffie, een luisterend oor of laagdrempelig financieel advies.

Meedoen
De Sociale Kruidenier was deelnemer aan het programma ”Meedoen, samen uit de Armoede”. Met dit project begeleidt het Oranje Fonds mensen stap voor stap bij het bestrijden van armoede. Zo’n 900.000 mensen leven in Nederland onder het bestaansminimum.

Het gesprek tijdens het bezoek van de koningin
Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met de initiatiefnemers van de Diaconie en de gemeente Amsterdam. Onder hen was ook wethouder Marjolein Moorman. Zij spraken over:
• het ontstaan van de Sociale Kruidenier,
• ontwikkelingen
• toekomstplannen voor armoedebestrijding.
Na een bezoek aan de winkel van de Sociale Kruidenier sprak Koningin Máxima met de vrijwilligers en deelnemers/klanten over hun ervaringen.


Artikel links