Koninklijk Paar opent 9e editie van de Koningsspelen in Amersfoort

Foto: Koningsspelen
Foto: Koningsspelen

De Koningsspelen zijn vanochtend door Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin geopend op Kindcentrum Vlinderslag in Amersfoort. De negende editie staat in het teken van ‘IK+JIJ=WIJ’ oftewel samen. Het Koninklijk Paar gaf met een aantal kinderen het startsein voor het sportieve gedeelte van de Koningsspelen.

Aangepaste vorm vanwege corona
De Koningsspelen worden dit jaar in het hele land in aangepaste vorm gevierd. Deelnemende scholen bepalen zelf hoe ze de Koningsspelen – binnen de geldende coronamaatregelen – veilig, maar toch feestelijk kunnen laten verlopen. Ook het programma van de landelijke opening was aangepast. Zo ging onder andere het Koningsontbijt niet door, vond het hele programma buiten plaats en bleven de klassen in hun eigen cohort.

Koning en Koningin
Tijdens de landelijke opening namen de Koning en de Koningin samen met de kinderen van Kindcentrum Vlinderslag deel aan een quiz over gezond eten en bewegen. Na het officiële startsein en het optreden van Kinderen voor Kinderen met het Koningsspelenlied bezocht het Paar een aantal sportactiviteiten.

Recordaantal kinderen
Een recordaantal van bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van ruim 6300 scholen doet dit jaar mee aan de Koningsspelen. Het betreft scholen in het primaire onderwijs in Nederland en Nederlandse scholen in het buitenland. Vanwege de huidige situatie worden de Koningsspelen in sommige delen van het Caribisch deel van het Koninkrijk op een later moment gevierd.

Richard Krajicek
Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen: “Dat er in de huidige situatie een recordaantal kinderen deelneemt aan deze aangepaste editie van de Koningsspelen vind ik mooi. Het bewijst dat er behoefte is om samen te sporten. Vanaf de eerste editie in 2013 laten we kinderen voorafgaand en tijdens de Koningsspelen ervaren dat gezond ontbijten en lekker bewegen niet alleen belangrijk, maar ook heel leuk is. Ik wil alle leerkrachten en sportaanbieders bedanken die er voor de kinderen een geweldige, sportieve en positieve dag van maken.”

Bron: Koningsspelen