Kunstplein Keukenhof 2013

Kunstplein Keukenhof 2012
Kunstplein Keukenhof 2012

Het lijkt een groot gezamenlijk atelier. In het Willem Alexander Paviljoen op de Keukenhof zien we vijftig kunstenaars aan het werk. Georganiseerd door de Amsterdamse bekende action painter Henk Veen. Zondagsschilders, professionals, kunstondernemers. Het staat allemaal door elkaar.

Ajax, Henk Veen
Ajax, Henk Veen

Rondgang

Een rondgang langs de wanden met kleurrijke doeken leert, dat er net zoveel stijlen zijn als schilders. Van bijna fotografisch werk tot ruige abstracten en alles ertussen in.

Henk Veen zelf lijkt beïnvloed door wat er op straat gebeurt. Graffiti. Vooral de vele schilderijen met Ajax als thema zijn echt Henk Veen op zijn best. Spuitend met verfbussen, lijnen die hij met een spatel op het doek laat druppelen. Sjablonen voor korte teksten. Een beetje Herman Brood, maar vooral veel Henk Veen. Herkenbaar en toch zijn eigen stijl.

‘Het maken van leuke kunst’. Zo typeert Hans Mader zijn schilderijen. Dertig jaar tekende hij cartoons en dat is in zijn werk terug te vinden. Cartooneske grote schilderijen, waarbij je een glimlach niet kan onderdrukken. Origineel, opvallend en niet direct te plaatsen. Ook hier zien we nieuwe technieken. Gebruik van stiften bijvoorbeeld, waar acrylverf uitkomt.‘Verleden jaar geleerd van een kunstenaar, die hier om de hoek staat’.Snel schetst Mader een voorbeeld op een heel klein schilderijtje. ‘Hier kun je strakkere lijnen mee neerzetten dan met een penseel. Het verder invullen van de figuren doe ik traditioneel met een kwast’.

Opvallend ook het werk van Anita Ammerlaan. Impressionistisch. Goed gemaakt. Ze is bekend geworden door schilderen van portretten van koeien op figuratief-realistische wijze. Veel kleurschakeringen en haar manier van het vangen van het licht. Echt Ammerlaan.

Verder ook werk wat mij veel minder aantrekt. Bloemen, figuratieve voorstellingen met weinig eigenheid. Varianten op het meisje met de traan op haar gezicht.

Commercie

Bert Wouters ontwikkelde een eigen kaartspel. Nu te zien in het ‘Nationaal Museum van de Speelkaart’ in Turnhout, België. Zijn werk kenmerkt door samenstelling van Stadsgezichten. Hilversum, Amsterdam, ik herken de steden. Bijna grafisch met felle primaire kleuren. Bert is ook ondernemer. Zijn afbeeldingen staan op tassen, espressokopjes, pennen, kalenders en op zijn ontworpen kaartspel. ‘Dit soort artikelen liggen ook in de shop van het Stedelijk Museum. Ik hang er nog niet, maar mijn werk is op deze manier er wel te zien’. Veel mensen trekken de portemonnaie. De gekeurde tassen schuifelen even later langs de bloemperken van de Keukenhof.

Ook de minischilderijen van Hans Mader vinden de weg naar de wandelende toeristen. ‘De eerste jaren dat ik hier stond verkocht ik helemaal niks. Niemand neemt een groot schilderij mee naar huis. Het kleine werk is leuk en mensen krijgen toch een schilderijtje voor een tientje’.

Evenementen

Henk Veen organiseert met zijn vrouw Freda meer evenementen. Soms voor een goed doel, maar vooral ook om kunstenaars de gelegenheid te geven zich te laten zien. ‘Mensen inspireren elkaar, want schilderen gebeurt toch veelal in een atelier en ook op een zolderkamertjes. En als je nooit gezien wordt, waarom zou het je het dan doen. Ik geef ze een podium’. Veen schuift zijn zonnebril even op zijn voorhoofd. ‘Het is ook vooral erg gezellig. En het kost de kunstenaar een fractie in vergelijking met de KunstRai. Daar exposeren de galeries vooral’. De wedstrijd – onderdeel Keukenhof Kunstplein 2013 – wordt terecht gewonnen door Anita Ammerlaan. Dit jaar moeten de schilderijen in het teken staan van het thema ‘Engelse tuinen’. Ammerlaan schilderij steekt met kop en schouders boven de rest uit. Een terechte winnaar van het sympathieke evenement.

Melkmeisje, Hans Mader
Melkmeisje, Hans Mader

Bert Wouters
Bert Wouters

Winnaars Kunstplein Keukenhof 2013
Winnaars Kunstplein Keukenhof 2013

Artikel links