Lancering Rode Lijst Bedreigde Plaatsen in Nederland

Magazine  »  Wonen & interieur (137 artikelen)  »  Wonen & interieur (79 artikelen)

Bij hun werkzaamheden zijn de makers van Plaatsengids op een veelvoud aan ontwikkelingen gestuit die vooral de kleine dorpen en buurtschappen in ons land in hun voortbestaan bedreigen. Dit heeft hen er toe gebracht een Rode Lijst op te stellen van in hun voortbestaan en/of identiteit bedreigde plaatsen. Het eerste exemplaar van deze Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen wordt op 19 april 2012 overhandigd aan wethouder Henk de Paepe van de gemeente Lansingerland.

plaatsengids

Plaatsengids.nl is een initiatief van Frank van den Hoven. Een website van plaatsen, gehuchten en buurtschappen in Nederland met relevante informatie over die plaatsen. Gestaag nadert de website Plaatsengids.nl het stadium van een compleet aanbod informatieve homepages van alle 6.000 plaatsen in ons land, zelfs van de allerkleinste buurtschappen met maar enkele huizen. Recentelijk zijn onder meer de streken Zuid-Limburg, Schouwen-Duiveland, Walcheren en Gooi en Vechtstreek gereed gekomen Alle plaatsen van deze streken zijn nu in tekst en beeld gedetailleerd beschreven. Het streven is om eind 2013 alle plaatsbeschrijvingen van heel Nederland ingevoerd te hebben.

Bij hun werkzaamheden zijn de makers van Plaatsengids op een veelvoud aan ontwikkelingen gestuit die vooral de kleine dorpen en buurtschappen in ons land in hun voortbestaan bedreigen. Industrialisatie, infrastructurele werken, stedelijke ontwikkeling etc. Niet omdat zij wars zijn van vooruitgang, maar het stuitende gemak waarmee – zonder enig historisch besef – zaken die gemeenschappen een identiteit verschaffen worden opgeofferd, heeft hen er toe gebracht, analoog aan de Rode Lijsten voor bedreigde plant- en diersoorten, een Rode Lijst op te stellen van in hun voortbestaan en/of identiteit bedreigde plaatsen.

Het eerste exemplaar van deze Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland wordt op 19 april 2012 overhandigd aan wethouder Henk de Paepe van de gemeente Lansingerland, op welk grondgebied een van de meest bedreigde plaatsen van Nederland ligt: Kruisweg.

Uiteraard is het niet aan de redactie van Plaatsengids om de bedreigingen het hoofd te bieden. Deze strijd zullen de betrokken plaatsen zelf moeten voeren. Gelukkig blijkt wel dat er steeds meer groepen en individuen actief iets willen ondernemen. Belangrijk voor hen daarbij is herkenbaarheid. De helft van de buurtschappen in ons land mist echter nog eigen plaatsnaamborden. Om dit kenmerk van identiteit te stimuleren, heeft Plaatsengids tevens een Plaatsnaambord Award ingesteld. De aftrap van deze Award vindt ook plaats op 19 april in Kruisweg in Zuid Holland.