Landelijke fietsrouteplanner Zuid-Holland is nu ook beschikbaar

Magazine  »  Wandelen, fietsen & natuur (407 artikelen)  »  Fietsen (54 artikelen)

Vanaf nu is de digitale fietsrouteplanner van de provincie Zuid-Holland aangesloten op de landelijke planner van de Fietsersbond. Gedeputeerde Asje van Dijk en directeur Fietsersbond Hugo van der Steenhoven openden vandaag de fietsrouteplanner in het Provinciehuis in Den Haag.

Inwoners van Zuid-Holland kunnen vanaf nu hun fietsroutes over de provinciegrenzen heen plannen en fietsers uit andere provincies stippelen hun routes door Zuid-Holland makkelijk uit. “De planner biedt veel mogelijkheden. Woon-werkfietsers kunnen de snelste route plannen en recreatieve fietsers fietsen door het groen of langs het water. Zo kan elke fietser de ideale route plannen”, aldus de directeur van de Fietsersbond, Hugo van der Steenhoven

Provincie voorstander fietsgebruik
“De fietsrouteplanner draagt bij aan ons doel om het fietsgebruik te stimuleren in Zuid-Holland. Wij zetten in op meer comfortabele en veilige fietspaden, voor recreatief gebruik en om naar werk of school te fietsen. De fiets is een prima alternatief voor de auto en zorgt ook voor een betere bereikbaarheid van het drukke Zuid-Holland. Daarnaast is fietsen natuurlijk goed voor de gezondheid van de Zuid-Hollanders. In de afgelopen vier jaar hebben we ruim 100 kilometer extra fietspad aangelegd en het routenetwerk ontwikkeld.”, aldus gedeputeerde Asje van Dijk. De provincie heeft het ontwikkelen van de fietsrouteplanner in Zuid-Holland gesubsidieerd. Met de planner wil de provincie het fietsgebruik stimuleren en de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto verbeteren.

Landelijke dekking fietsrouteplanner
Zuid-Holland is een van de provincies in Nederland die aangesloten is op de landelijke planner van de Fietsersbond. Zeeland, Noord-Brabant en Limburg gaan na de zomer online en met de laatste provincie Groningen is overleg gaande. De bond verwacht binnen afzienbare tijd de digitale fietsrouteplanner voor heel Nederland beschikbaar te hebben.

Speciaal voor fietsers
De Fietsersbond heeft in Zuid-Holland met ruim honderd ervaren fietsers de afgelopen maanden input geleverd voor waarschijnlijk de meest complete fietskaart ooit. In de planner worden de kwaliteit van het wegdek en verkeershinder meegenomen. Kiezen voor snelle, korte verbindingen of juist door het groen of langs het water, een rondrit plannen; er is veel mogelijk.

Bij elke geplande route wordt aangegeven hoeveel calorieën verbruikt worden en hoeveel CO2 bespaard wordt ten opzichte van dezelfde rit met de auto. Tevens zijn de knooppuntenroutes geïntegreerd en biedt de planner een keur aan toeristische informatie.

De planner kan gratis gebruikt worden op internet via www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner. Na het plannen van de route kan deze op kaart, als routebeschrijving of als GPS-route worden meegenomen.


Artikel links