Lang zal ik leven – indrukwekkend boek met 66 levensverhalen van 99-ja

“Ouderen kunnen ons zoveel leren”, zegt fotograaf Anki Leene. Ze maakte een indrukwekkend boek waarin ze 66 99-jarigen portretteerde, in woord en beeld. Dit verhalende fotoboek geeft een prachtig, indrukwekkend en liefdevol tijdsbeeld van de afgelopen eeuw.

”Lang zal ik leven” van fotograaf Anki Leene bevat authentieke levensverhalen en levenslessen van de ouderen van nu. Zelden werd een generatie zo compleet en invoelbaar in beeld gebracht.

Ode aan het leven

Het boek is een ode aan het leven geworden. De 99-jarigen geven blijk van een aanstekelijke levenslust, veerkracht en relativeringsvermogen. Maar fijn oud worden is ook hard werken: er komt veel op je pad en je raakt steeds meer kwijt.
Toch hoeft dat geen reden te zijn om te gaan sikkeneuren, zo blijkt. Uiteindelijk werd iedere 99-jarige oud in dezelfde tijd maar wel ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen verhaal.

Kleurrijk mozaïek

Elk verhaal is een persoonlijk relaas van de geschiedenis van een mensenleven. Alle verhalen bij elkaar vormen een prachtig, kleurrijk mozaïek dat de tijdgeest van de afgelopen eeuw vangt in woord en beeld. De generatie die in en kort na de Eerste Wereldoorlog werd geboren, de crisis van de jaren ’30 meemaakte en mede werd gevormd door de Tweede Wereldoorlog. Om vervolgens actief bij te dragen aan de wederopbouw van Nederland en getuige te zijn van alle technologische ontwikkelingen die de wereld compleet veranderden.

Hoe groeiden deze mensen op, wat heeft ze geboeid, getroost, gebracht en geroerd? Hoe kijken ze terug op hun leven en wat verwachten ze er nog van? Zoveel mensen, zoveel verhalen.

Roerige periode

Lang zal ik leven is een waardevol document over een van de meest roerige periodes van Nederland, met hele persoonlijke verhalen van de mensen die deze tijd (mee)maakten. Om te koesteren.

Anki Leene (Nieuwkuijk 1968) was al tijdens haar middelbare schoolperiode iedere week te vinden in de donkere kamer die de school rijk was. Die passie voor fotografie is sindsdien alleen maar groter geworden. In de 30 jaar dat Anki bij de politie werkte leerde ze mensen observeren.
Iets dat duidelijk te zien is in haar fotografie. Niet voor niets specialiseerde ze zich in portret- en documentairefotografie. Voor dit boek reisde ze samen met diverse interviewers door het land om de waardevolle verhalen van 99-jarigen vast te leggen.

“Elk portret vertelt zijn eigen verhaal. Precies dat fascineert mij en probeer ik te vangen in mijn foto’s. Hoe ouder iemand is, hoe meer er schuil gaat achter een portret. Zo kwam ik op het idee om mensen in hun 99-ste levensjaar te portretteren en interviewen”

Artikel links