Last Sentinels Heroes, from near and far is nog te zien tot 14 novembe

Het oeuvre van fotograaf Jimmy Nelson komt tot leven in Fabrique des Lumières. De expositie neemt bezoekers in beeld en geluid mee langs iconisch fotografisch werk. Hierin toont Nelson de trots van inheemse leefgemeenschappen wereldwijd.

Beeld: Jimmy Nelson, Between the Sea and the Sky.
Beeld: Jimmy Nelson, Between the Sea and the Sky.

Eerder was dit veelgeprezen deel van de expositie in het Parijse Ateliers des Lumières te bewonderen. De Nederlandse expositie The Last Sentinels: Heroes, from near and far toont ook op een overweldigende manier beelden uit Nelsons onlangs gelanceerde boek Between the Sea and the Sky.

Between the sea and the sky


Dit werk, dat 17 september in boekvorm uitkwam, is een ode aan Nederland, de uitzonderlijke menselijke schoonheid en Nederlandse streek- en klederdracht. De indringende portretten komen bij Fabrique des Lumières tot leven in een totaalervaring voor jong tot oud.

Een overweldigende hommage aan de mensheid
Het Amsterdamse Fabrique des Lumières laat bezoekers van Jimmy Nelson – The Last Sentinels: Heroes, from near and far virtueel in de kunstwerken stappen. Het digitale kunstcentrum brengt de werken tot leven met behulp van geavanceerde lichtprojecties en begeleidende muziek.
Centraal in het werk van Jimmy Nelson staat:
• de trots van inheemse leefgemeenschappen wereldwijd,
• de verbinding met elkaar en de natuur en hun traditionele streek- en klederdracht.

Natuurlijke leefomgeving
Nelson toont mensen in hun natuurlijke leefomgeving, indringend en intiem in het hier en nu. In The Last Sentinels: Heroes, from near and far worden Nelson’s iconische foto’s opgeblazen tot levensgrote proporties met een combinatie van fotografie, film, animatie en geluid. Hierdoor kunnen bezoekers de schoonheid, de diversiteit en collectiviteit van het mens zijn letterlijk ademen, horen en voelen.

Between the Sea and the Sky: een ode aan Nederland
Op 17 september jongstleden verscheen het nieuwste kunstboek van Jimmy Nelson: Between the Sea and the Sky. Het boek is een ode aan Nederland, Jimmy Nelsons geadopteerde vaderland.
Nelson besefte tijdens de recente wereldwijde reisbeperkingen dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken.Traditionele overgebleven culturen van Nederland
Between the Sea and the Sky is een tocht langs de overgebleven traditionele culturen van Nederland en brengt deze middels intieme portretten en iconische landschappen in beeld.
Door Nelsons werkwijze hebben de foto’s een kenmerkende gedetailleerdheid, met veel contrastwerking en diepte die zorgen voor een romantische, schilderkunstige sfeer en subtiel hinten naar het werk van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. Met als resultaat: een ruim vijfhonderd pagina’s tellend tafelboek dat tot leven komt in een totaalervaring van zijn werk.

Fabrique des Lumières
Fabrique des Lumières opende in het voorjaar van 2022 haar deuren op het Westergasterrein in Amsterdam. Het kunstbelevingscentrum is een initiatief van het Franse bedrijf Culturespaces, bekend van Atelier des Lumières in Parijs.
In het populaire Franse digitale kunstcentrum werden de door Jimmy Nelson geportretteerde inheemse culturen in 2021 voor het eerst tot leven gebracht. In deze nieuwe expositie Jimmy Nelson – The Last Sentinels: Heroes, from near and far wordt de collectie aangevuld met foto’s uit Jimmy Nelson’s nieuwste werk Between the Sea and the Sky.

Zeventien meter hoge muren en 3.800 m2 projectie oppervlak
De exposities in Fabrique des Lumières zijn zo vormgegeven dat zij de architectuur van de Zuiveringshal West, met zijn zeventien meter hoge muren en 3.800 m2 projectie oppervlak, helemaal tot zijn recht laten komen.
De bezoeker wordt er onderdeel van werken van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars. De hoofdexpositie van 2022 bestaat uit werken van de kunstenaar Gustav Klimt en zijn tijdgenoten en biedt een nieuw perspectief op de Weense schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw. Fabrique des Lumières maakt met een onvergetelijke beleving kunst toegankelijk voor alle generaties.
De kunstenaar
Jimmy Nelson (Verenigd Koninkrijk,1967) heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde.
Vijf jaar later volgde Homage to Humanity (2018). Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk, waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft.
Met zijn gepassioneerde portretten viert hij de menselijke diversiteit en schoonheid. Het is Nelsons droom de mensheid te verbinden door een gevoel van liefde voor zichzelf, elkaar en de aarde te laten ervaren. Alleen dan kunnen we onze kostbare planeet in stand houden.
Artikel links

Scroll to Top