Leerproblemen bij kinderen door slaaptekort

Gezondheid > Gezondheid

(538 artikelen)

BAARN – Basisschoolleerlingen hebben tenminste negen uur slaap nodig om goed te kunnen leren. Een slaaptekort beschadigt de basisvaardigheden die nodig zijn voor leren, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Barcelona.

Volgens de onderzoekers moeten ouders meer gewezen worden op het belang van slapen voor het welbevinden van hun kinderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zelfs kinderen die acht tot negen uur slapen per nacht meer moeite op school hebben dan kinderen die negen tot elf uur slaap krijgen.

Drempel
Deze minimale drempel van negen uur is gebaseerd op de slaappatronen van 142 6- en 7-jarigen in Spanje. Een slaaptekort of een onregelmatig slaappatroon verstoorden zowel het geheugen, de motivatie als het leervermogen. Bij taal en schrijven werden ook specifieke problemen waargenomen.

Basisvaardigheden
“De gemiste slaapuren vervormen de prestaties van de kinderen op het gebied van taalkennis, grammatica en spellingregels, maar ook bij bijvoorbeeld begrijpend lezen.”, zegt onderzoeker Ramon Cladellas. “Dit zijn basisvaardigheden. Een achterstand leidt dus tot problemen bij alle vakken.”

Verstoord gedrag
Uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat pestende en agressieve leerlingen vaak niet genoeg slaap krijgen. Een slaaptekort lijkt ook gepaard te leiden tot gedragingen die vergelijkbaar zijn met ADHD. Vooral kinderen die minder dan acht uur per nacht slapen vertonen verstoord gedrag.

Volgens Cladellas worden ouders vooral bewust gemaakt van de ‘gevaren’ van ‘verlijmd’ zijn met de televisie, computer en videogames. Een regelmaat in het slaappatroon is echter van even groot belang.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.