Antropoloog Daniëlle Braun onderzoekt groepsgedrag en leiderschap. Met haar boek ”Tribaal kantoorgedoe” houdt Braun je een spiegel voor. Niet alleen op de werkvloer, ook in de samenleving.
Als Nederlanders en Vlamingen willen we zo graag democratisch, redelijk, meelevend en nuchter zijn. Maar als ons leven saai is, of juist heel spannend, zoals nu tijdens de uitbraak van het gevaarlijke Coronavirus, neemt ons oerbrein het over. We hunkeren plotseling naar een sterke leider die samen met zijn ‘broeders’ de sabeltandtijgers verslaat en het volk beschermt. Logisch, want we zijn tribale wezens, onze prefontale cortex is nog maar kortgeleden ontstaan.
Dagelijks leven
In het dagelijks leven nemen we ons tribale wezen altijd mee.
• autonomie,
• meer vrouwen aan de top,
• democratie,
• zelfsturing
•eigen verantwoordelijkheid nemen
Volgens ons hoort dit gewoon zo. Diep van binnen verlangen we hebben we naar de positie van de oppergorilla op de apenrots. Een leider die de tribe beschermt.
We verlangen naar liefde, aandacht en verbinding.
Lief zijn voor elkaar. Niet altijd lukt dat. Die nieuwe collega met dat rare accent wegpesten. Ervan genieten we ervan als directieleden elkaar de tent uitvechten. Massaal naar de winkel rennen om te hamsteren. En maling hebben aan de Locked Down regels.
Het zijn zo maar een paar voorbeelden uit het dagelijkse leven. Daniëlle Braun laat aan de hand van een serie columns zien hoe we worden gestuurd door ons tribale brein.
Antropoloog Daniëëlle Braun geniet van de dingen die mensen doen. Maar is ook bezorgd over de samenleving die ontzielt. Ze kijkt met een antropologische blik naar groepsgedrag op kantoor en in de samenleving. Daarnaast schrijft, blogt en spreekt ze over ons groepsgedrag tijdens de Coronacrisis.