Lekker goedkoop, een galerie

Magazine  »  Lifestyle (866 artikelen)  »  Uitgaan & Cultuur (343 artikelen)

Klik voor een vergroting               1
2 3
4 5
6 7

Na mijn bezoek aan de tentoonstelling over het werk van Jan Freark Van der Bij in het museum in Drachten had ik nog tijd genoeg om naar Heerenveen te rijden. Om precies te zijn naar Nieuweschoot, een dorpje in de gemeente Heerenveen van nog geen 200 inwoners.

Galerie Landgoed ZoFier was het doel, het is een monumentale kop-hals-rompboerderij omgeven door een beeldentuin.

De expositie ZUIDWAARTS is er tot 6 mei. Veel en mooie werken van o.a. Jan van Loon, Peter Bol en Onno Boerwinkel. Kunstenaars waarbij het thema “het zuiden” veel in hun werk voorkomt. De pastels van Onno Boerwinkel vond ik wel heel erg mooi. Ik ging telkens weer even terug om nog eens naar zijn tekeningen te kijken. Hoe die het voor elkaar krijgt? Ja,….. het is een kunstenaar. Ook stonden er prachtige beelden van o.a. Pieter van den Daele.

Bij zo’n galerie heb ik altijd het gevoel dat ik als potentiële klant kom. En dat is natuurlijk ook zo, althans in de ogen van de galeriehouder. Ik weet beter en denk aan mijn kleine portemonnee. Gelukkig was het deze 2e paasdag behoorlijk druk en viel ik niet op. Ik liep rond en genoot van alles om me heen, ging weer eens terug naar het rijtje Boerwinkels, keek geïnteresseerd naar een bronzen aapje, zag ook nog een “Dinie Boogaart” hangen, één van mijn favoriete kunstenaars en bewonderde de expositieruimte. Ik noteerde de werken die ik erg mooi vond –dit om ze later via het internet nog eens op te zoeken- Omdat ik zo driftig stond te noteren dacht de galeriehoudster, denk ik, dat ik opschreef wat ik eventueel wilde kopen.

Ik schrok dan ook toen ze onverwacht het woord tot me richtte en vroeg hoe ik de expositie vond. Ik herstelde snel en kon eerlijk antwoorden dat ik het fantastisch vond…. óf ze wilde gewoon aardig én een goede gastvrouw zijn en sprak me daarom aan. Maar toch, blijkbaar had ze al snel door wat voor vlees ze in de kuip had en keek rusteloos in het rond om geen echte kopers te missen. Het gesprek beperkte zich dan ook tot die ene vraag en mijn antwoord.

Helaas zijn de prijzen in zo’n galerie niet voor mijn budget bestemd. De prijzen bestonden sowieso uit 4 cijfers. Maar als ik het me kon permitteren zou ik beslist iets van Boerwinkel aanschaffen. Wat is dat mooi!

Na een kop koffie ging ik voldaan weer huiswaarts. Ik had weer een hoop mooie dingen gezien. Als er een galerie bij je in de buurt is, aarzel dan niet en stap eens naar binnen. Er hangen (en staan) vaak prachtig hedendaagse kunstwerken die de moeite van het kijken waard zijn. Bovendien is het een heel voordelige manier om kunst te kijken. Het kost niets en je hoeft niets te kopen.

Landgoed ZoFier is heel goed te combineren met een bezoek aan Museum Belvédère en/of het Willem van Haren museum in Heerenveen. (Ook een museumbezoek is niet zo duur en zeker niet met een museumjaarkaart). In het Museum Belvédère is o.a. een tentoonstelling aan de gang over de Friese jaren van Jan Mankes (zie artikel over “het Mankes perspectief”) .

Artikel links