Levensfasen

Magazine  »  Gezondheid (980 artikelen)  »  Yoga (11 artikelen)

Iedere levensfase wordt gekenmerkt door bijzondere verplichtingen. Vivekananda beschrijft de indeling in levensfasen: ‘de Hindoe begint zijn leven als scholier, dan trouwt hij en wordt huisvader; als hij oud is trekt hij zich uit het leven terug en tenslotte verzaakt hij de wereld en wordt Sannyâsin‘.

Vivekananda schreef deze woorden lange tijd geleden. Hij baseerde zich op het moraalsysteem der Hindoes. De tekst van Vivekananda werd al in 1937 in het engels uitgegeven. Een Nederlandse vertaling stamt uit 1950. In onze huidige tijd wordt er veel over vergrijzing gesproken. Het wordt gezien als een probleem voor de toekomstige samenleving. Tegelijkertijd zien we aan de andere kant dat de 50 plussers niet meer de bejaarden zijn van vroeger. Geldt de gegeven indeling in levensfasen nog steeds? En wat heeft dit voor gevolgen voor de keuze van yoga?

Yoga en ouder worden
We kunnen er niet om heen dat het ouder worden leidt tot een andere wijze van in het leven staan. Overweeg je om op latere leeftijd met yoga te beginnen, dan is het verstandig om voor jezelf vast te stellen wat van deze stap in het leven verwacht wordt.Motieven om met yoga te beginnen kunnen zijn: lichamelijke gezondheid, zelfkennis, bewustzijn in het handelen of toewijding aan het leven zelf. Op grond hiervan kan de juiste yoga weg gekozen worden.

Er zijn vele vormen van yoga. Vivekananda beschrijft er 4: Karma-, Bhakti-, Jnana en Raja yoga. De meest bekende vorm van yoga is de Hatha Yoga, dit is de vorm waarin het lichamelijke bewegen centraal staat. Wordt er op latere leeftijd voor deze vorm van yoga gekozen dan is het van belang om rekening te houden met lichamelijke beperkingen in het uitvoeren van de verschillende yogahoudingen.Ik behoor zelf sinds enige jaren tot de doelgroep van deze site, 50 +. En ik ben reeds lang geleden begonnen met de beoefening van yoga. Vorig jaar heb ik mijn 25-jarig jubileum als yogadocent kunnen vieren. Dit heeft tot gevolg dat mijn gestel door jarenlange training gewend is aan de verschillende lichaams­houdingen. Spieren en gewrichten zijn redelijk soepel.

In de beoefening van de Hatha Yoga tijdens het ouder worden zien we twee ontwikkeling­en. Aan de ene kant leidt het ouder worden onmiskenbaar tot verander­ing­en in de lichamelijke mogelijk­he­den. Aan de andere kant draagt de zeer regelmatige beoefening van de verschillende yogahoudingen bij aan het op peil houden van de huidige mogelijkheden en het verbeteren daarvan. Deze twee processen zorgen voor het ontstaan van een bewegend lichamelijk evenwicht.

Wie is je leraar?
De Hatha Yoga is de op het lichamelijke zelf gerichte vorm van yoga. Het is het gemakke­lijkst om een docent (e) te vinden die je kan begeleiden op de weg van de Hatha Yoga. Yogalessen worden zowel gegeven door vrij gevestigde docenten als door docenten aangesloten bij verschillende organisaties zoals Stichting Welzijnswerk, of buurt- en clubhuiswerk

De keuze van de docent is een keus op grond van persoonlijke kwaliteiten van zowel de leerling als de leraar. Vaak echter worden keuzes gemaakt op grond van financiële en/of praktische overwegingen. Zowel door de leerling als de docent. Deze keuze vrijheid leidt niet noodzakelijkerwijze altijd tot de meest juist combinatie van leraar en leerling. Het resultaat van het volgen van de lessen is overeenkomstig de energie gestoken in het vinden van de juiste docent.

Als je je werkelijk in de yoga wilt verdiepen, kun je na het volgen van een paar proeflessen bij verschillende docenten, het beste een keuze maken voor één docent. Volg vervolgens gedurende langere tijd lessen bij dezelfde docent, en als het mogelijk is ook meerdere keren per week. Het is heel gangbaar als het gaat om sport of fitness om meer dan één keer in de week actief te zijn. Maar ook voor de yoga geldt dat als je daar vaker mee bezig bent het proces om de werking van de yoga te gaan begrijpen sneller verloopt.

Ik wens je veel succes bij het vinden van de juiste docent en de juiste intensiteit.

Vivekananda, Swami: KARMA-, BHAKTI- JNANA- EN RAJA-YOGA. Deventer, Ankh-Hermes.