Levenslang straks niet meer levenslang ik pleit juist voor hogere stra

Het verbaast mij persoonlijk dat mensen als Volkert van der G. in Nederland na een in mijn ogen veel te lage straf gewoon vrij rondlopen. Hij kan daar zelf niets aan doen maar het systeem wel. Staatssecretaris Dijkhoff vindt nu dat levenslang een inhumane straf is en pleit voor de mogelijkheid tot vervroegd verlof. Moet hij voordat hij hieraan begint te morren niet eens goed naar de volgens velen te lage strafmaat in Nederland voor zware delicten kijken?

Gastblogger: Faas


Is er niet veel teveel focus op het welzijn van moordenaars, verkrachters en pedofielen in Nederland? Straffen zijn vaak verre van inhumaan. Levenslang met een trauma rondlopen omdat je een geliefde door een zwaar misdrijf mist en horen dat de verantwoordelijke persoon na 4 jaar vrij rond loopt is inhumaan.

De moord van Volkert van der G. vind ik hierbij een uitermate geschikt voorbeeld. Een notabene politieke moord op een premierskandidaat waardoor heel Nederland in shock is geweest. De eerste politieke moord sinds de gebroeders de Witt in 1672 publiekelijk gelyncht zijn. De moord op Fortuyn was ook geen opwelling van woede maar een goed uitgevoerde executie.

Hoewel levenslang de juiste straf was geweest, kreeg hij ‘slechts’ 18 jaar en kwam hij na exact tweederde voorwaardelijk vrij.“, schrijft Elsevier in 2016.

Moord op Turkse Şehriban
Twee Rotterdamse jongens van 16- en 15 jaar oud vermoorden in augustus 2012 de 17-jarige Şehriban Akpınar. De daad is zorvuldig gepland, de Telegraaf schrijft hierover het volgende.

De oudste jongen, Ismail, kwam met het plan om het meisje naar een speelplek bij het Spartastadion te lokken en haar te beroven. Zijn vriend Ertan zou daar seks met haar hebben, Ismail zou dat met zijn iPhone filmen. Uit op de laptop van Ertan gevonden chats blijkt dat Sehriban vervolgens zou worden vermoord.”

Een derde verdachte werd vrijgesproken en beide jongens kregen respectievelijk 12 en 10 maanden jeugddetentie. Hierop is vol ongeloof gereageerd zoals op zoveel andere straffen die in dergelijke zaken zijn gegeven.

Hierbij dan ook een oproep aan Staatssecretaris Dijkhof om eerst naar het inhumane lot van slachtoffers te kijken en de strafmaat op zware delicten te verhogen. Kans op vervroegde vrijlating te minimaliseren en het stapelen van straffen mogelijk te maken voordat er wordt gekeken naar een escape voor levenslange straffen.Lees ook deze artikelen: