”De kus” van Gustave Klimt staat centraal tijdens de openingsexpositie van Fabrique des Lumières, Impressie Gustav Klimt, goud en kleurrijk: © akg-images / Erich Lessing ; © De Agostini Picture Library / E. Lessing / Bridgeman Images –
© Culturespaces / Nuit de Chine
Digitaal kunstcentrum Fabrique des Lumières opent op 22 april 2022. In dit gloednieuwe kunstcentrum van Amsterdam komen kunstwerken tot leven dankzij lichtprojecties en muziek. Vanaf 22 aptil tot en met 31 december 2022 vertoont ze het werk van Gustave Klimt en Friedensreich Hundertdwasser.
Friedensreich Hundertwasser, 691 Irinaland over de Balkan, 1969, gemengde techniek, 36,5 x 51 cm, © 2022 Namida AG, Glarus
Het bijzondere van Fabrique des Lumières is de projectie van lichtbeelden op zowel het plafond en de muren ja zelfs op de vloer. Van kop tot teen dompel je je onder in het kunstwerk. En dat op een oppervlakte van 3200 vierkante meter. Het idee stamt uit Parijs waar in september 2019 het Atelier des Lumières verscheen.
Gustave Klimt
Fabrique des Lumières belicht tijdens haar allereerste expositie de Weense kunstschilder Gustave Klimt (Wenen 14 juli 1862 – Wenen 6 februari 1918). Hij werd vooral bekend om zijn doek ‘’de kus’’.
Klimt behoorde tot de Wiener Secession. Dat was eind 19e/begin 20e eeuw een vereniging van kunstenaars die zich afsplitste van de koele academische kunst. Zo gebruikte Klimt in zijn werken veel goud om deze meer warmte te geven.
Friedensreich Hundertwasser
De openingsexpositie vertoont ook het werk van Friedensreich Hunderdtwasser (Wenen 15 december 1928 – Queen Elisabeth 2, 19 februari 2000). Hij werd vooral bekend om zijn ideale stad. Met dit werk nam hij afstand van de saaie eentonige bouwkunst van na de Tweede Wereldoorlog.
Honderd jaar Weense schilderskunst
Je maakt een wervelende reis van honderd jaar Weense schilderkunst. Deze komt tot leven dankzij een klank- en lichtspel in optima forma. Je hoort zowel muziek van Mozart en Mahler als Philip Glass, Beethoven en de operettecomponist Franz Léhar. Portretten, landschappen en naaktportretten geven je een nieuwe kijk op Weense kunstenaars.
Memories en Journey
Fabrique des Lumières vertoont in een kleinere ruimte de films Memories en Journey. Memories geeft je inzicht in het menselijk brein. Je ontdekt dat je hersenpan een veel grotere capaciteit omvat dan welke computer dan ook.
Journey maakt je bewust van de essentie van fotonen. Dat zijn elementaire deeltjes van het licht. Je maakt als het ware een reis door de transformatie van fotonen. Vanaf alle lagen van je oog tot de zenuwcellen en elektrische signalen die we met ons brein kunnen waarnemen. .
Unieke ervaring
Een bezoek aan Fabrique des Lumières is een unieke ervaring. Deze voert je mee in het hart van kunstwerken. Het is alsof je zelf onderdeel wordt van het schilderij. Kortom: een haast mystieke belevenis om volop van te genieten. Zelfs als je niet zo gecharmeerd bent van Klimt en Hunderdtwasser.
Fabrique des Lumières bevindt zich op het terrein van de Westergasfabriek. Vanuit deze locatie werd tijdens de 17e eeuw geheel Amsterdam van stroom voorzien.
Praktische informatie
De kaartjes kosten € 17,00 voor een volwassene, een kind betaald € 12,00, kinderen onder de 5 jaar betalen geen entree. Fabrique des Lumières is geopend op zondag t/m donderdag: 9 tot 17 uur. Vrijdag en zaterdag geopend tot 21 uur. Momenteel boek je van tevoren online een kaartje voor een dag en tijdslot voor de voorstelling/film waar je zeker een uur zoet mee bent.