Lisztanbul klassiek concert over Liszts bezoek aan Istanbul

Zondag 24 november vindt in Vredenburg Leeuwenbergh Lisztanbul plaats, een uniek concert-met-een-verhaal over het bezoek van componist Franz Liszt aan Constantinopel, het huidige Istanbul.

Franz Liszt droomde al jaren van een bezoek aan Constantinopel, maar door zijn populariteit in Europa kwam het er niet van. Totdat hij in 1847 een uitnodiging ontving van de Sultan. Bij aankomst in Constantinopel werd hij echter direct in de boeien geslagen. Er was enkele weken eerder een pianist aangekomen, die handig gebruik maakte van de naam en faam van Liszt.

De winnaar van het afgelopen Liszt Concours, Masataka Goto en de Turks-Nederlandse columniste Funda Müjde laten het publiek nader kennismaken met het Istanbul dat Liszt aantrof. Op het programma staat onder meer het zelden gespeelde Hexaméron, Ouverture Guillaume Tell van Rossini en de bewerking die Liszt maakte van de eremars voor de Sultan.

Speciaal voor dit concert heeft het Liszt Concours een animatiefilmpje laten ontwikkelen.

Lisztanbul is de afsluiting van het Utrechtse deel van NLTR400, 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije en wordt voorafgegaan door een culinair Turks buffet verzorgd door Ana’s Kuzin.

Concertserie Liszten Up!
Lisztanbul is het tweede concert van de serie Liszten Up!, vier unieke concerten-met-een-verhaal over het werk en leven van Franz Liszt. De onderwerpen die zowel in muzikale vorm als in woord en beeld aan bod komen, zijn zeer divers. In het eerste, succesvolle concert Van Slag Van Liszt, stond Liszts fascinatie met de Hongaarse volksmuziek centraal. Naast Liszts bezoek aan Istanbul in Lisztanbul, komen de demonen in Liszts leven aan bod in Hel en Verdoemenis en de relatie met zijn dochter Cosima en schoonzoon Richard Wagner in Cosima.

10de editie Liszt Concours
De concertserie Liszten Up! is een opmaat naar het volgende Liszt Concours. Deze feestelijke, 10de editie vindt plaats van 24 oktober tot en met 8 november 2014, in het dan pas geopende Muziekpaleis.

Agenda Liszten Up!
Za 24 nov 18.30 uur Lisztanbul (met Turks buffet), met Masataka Goto en Funda Müjde
Za 23 feb 20.00 uur Hel en Verdoemenis, met Nino Gvetadze en Mathieu Heinrichs
Za 25 mei 20.00 uur Cosima, met Yingdi Sun en i.s.m. Certo Productions