Lockdowns minder omzet bij fysieke boekwinkels maar meer boekschrijver

Boekhandel Blokker in Heemstede verkoopt ''De Doorzetster: een ode aan de liefde,'' van Marianne Visser van Klaarwater maar is nu getroffen door de harde lockdown.
Boekhandel Blokker in Heemstede verkoopt ”De Doorzetster: een ode aan de liefde,” van Marianne Visser van Klaarwater maar is nu getroffen door de harde lockdown.

Het coronabeleid in Nederland betekent ook gedwongen winkelsluiting voor de fysieke boekwinkels. In België blijven deze winkels gewoon open. Intussen neemt het aantal boekschrijvers toe.

''Lale Gul, Ik ga leven'' is een bestseller ondanks een belabberde schrijfstijl met o.a..te lange zinnen en gebruik van zowel schutting- als moeilijke woorden.
”Lale Gul, Ik ga leven” is een bestseller ondanks een belabberde schrijfstijl met o.a..te lange zinnen en gebruik van zowel schutting- als moeilijke woorden.

Bij onze zuiderburen gelden boekwinkels als essentieel, want ze leveren geestelijk voedsel. In Nederland ligt dat anders.

Lockdown betekent strop voor fysieke boekwinkels

De gedwongen winkelsluiting betekent in Nederland een strop voor de boekenmarkt. Tijdens het eerste kwartaal van 2021 daalde de omzet met 10% ten opzichte van 2020. De gestegen omzet bij online winkels kon het verlies niet compenseren (Bron: kvbboekwerk.nl)
Ten opzichte van Vlaanderen ligt de boekverkoop in Nederland hoger. Voor slechts 25% bestaat de omzet in België uit de verkoop via fysieke winkels (Bron: KVB/SMB/gfk). In Nederland is dit 52% (bron: KVB Boekwerk).

Merendeel omzet bestaat uit populaire titels

Volgens KVB Boekwerk telde Nederland in 2019 ongeveer 18.100 actieve auteurs. Jaarlijks publiceren ze ongeveer 5800 boeken. Door de lockdowns steeg het aantal auteurs aanzienlijk. De meeste van hen worstelen met het vinden van een uitgever.
Dat valt niet mee. Zowel in België als in Nederland zorgt een klein aantal zeer populaire titels voor het grootste deel van de omzet. Vandaar dat onder andere literair agent Sebes & Bisseling en de Singel uitgeverij geen ongevraagde manuscripten van onbekende auteurs aannemen.

Lockdowns leiden tot meer auteurs

Intussen neemt het aantal boekschrijvers fors toe. De beperkende maatregelen van het coronabeleid leidde tot gedwongen thuiszitten en sociale isolatie. Om deze te bestrijden begonnen velen aan het boek waarvan ze al zo lang van plan waren om dit ooit te gaan schrijven.
Zelf begon ik in oktober 2020 aan mijn zoektocht naar mijn oom de Missionaris van het Heilig Hart Bernard van Klaarwater. Vanaf 1939 tot 1981 leefde mijn familie in onzekerheid over zijn lot. In juni stuurde ik het manuscript naar diverse uitgevers. Ondanks lovende complimenten waagden ze zich niet aan publicatie.

Kwaliteit is voor een uitgever slechts een van de criteria
Uitgeverij Querido publiceerde in 2016 het boek ‘’Alweer een bestseller. Schrijftips en belevenissen van twee literaire agenten: Paul Sebes & Willem Bisseling”. Daarin stellen de auteurs:
’Vraag je niet af waarom sommige boeken wel worden uitgegeven maar het jouwe (nog) niet of nooit. Dat heeft echt geen zin: de redenen zijn te divers en te ondoorzichtig voor buitenstaanders om ze allemaal op te noemen. Kwaliteit is er slechts een van (helaas),’’ aldus Sebes en Bisseling.




Artikel links