LOURDES Veelbekroonde film van Jessica Hausner

Magazine  »  Familie & kleinkinderen (142 artikelen)  »  Geloof (56 artikelen)

_
___

Onlangs hebben jullie het artikel over Lourdes kunnen lezen. Het gekozen tijdstip van publicatie was niet zomaar gekozen, want vanaf 11 maart draait namelijk de Franse film ‘Lourdes’ in de Nederlandse bioscoop. Een opmerkelijke film van de Oostenrijkse regisseuse Jessica Hausner. De film, waarin overigens zeer weinig wordt gesproken, is een Frans, Duitse en Oostenrijkse coproductie.

In het strak minimalistische gefilmde Lourdes stelt Jessica Hausner het geloof in wonderen aan de kaak. De Oostenrijkse filmmaakster situeerde haar derde speelfilm in het drukbezochte bedevaartsoord Lourdes, waar de aan een rolstoel gekluisterde Sylvie Testud een wonderlijke genezing ervaart. Lourdes werd onder meer bekroond met de Fipresci-prijs op het filmfestival van Venetië.

De jonge Christine (Sylvie Testud) lijdt aan MS en heeft het grootste gedeelte van haar leven in een rolstoel doorgebracht. Hoewel ze niet gelovig is, hoopt ze in het Franse bedevaartsoord Lourdes op een miraculeuze genezing. Het wonder geschiedt, al is de kans groot dat haar gezondheid op den duur weer achteruit zal gaan. Tot het zover is klampt Christine zich wanhopig vast aan haar nieuwe bestaan.

Lourdes is een wreed sprookje’, aldus filmmaakster Jessica Hausner. ‘Het komt me absurd voor dat mensen op het randje van de dood nog hopen op langdurig geluk. Lourdes is het decor van de menselijke komedie.’ Met humor, maar zonder de bedevaartsindustrie belachelijk te maken, laat de Oostenrijkse filmmaakster zien wat het betekent om in wonderen te geloven. Hausners strak minimalistische derde film werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek. Lourdes won zowel op de Viennale als het filmfestival van Warschau de prijs voor beste film.

Over de regisseur

Jessica Hausner (Wenen, 1972) studeerde aan de filmacademie in Wenen. Haar debuutfilm Flora (1996) won de Luipaard voor beste korte film op het filmfestival van Locarno en haar afstudeerfilm Inter-view (1999) werd bekroond met de Cinéfondation-juryprijs op het filmfestival van Cannes. Haar eerste twee speelfilms Lovely Rita (2001) en Hotel (2004) werden beide in Cannes gepresenteerd in het prestigieuze festivalonderdeel Un Certain Regard. Hotel won de grote prijs voor beste Oostenrijkse film tijdens het Oostenrijkse festival Diagonale in 2005. Lourdes is Hausners derde speelfilm.

Rialto – Cinecenter – Amsterdam

Verkadefabriek – Den Bosch

Filmhuis Den Haag – Den Haag

Grote Zaal – Eindhoven

Images – Groningen

Rode zaal – Maastricht

Lux – Nijmegen

Lantaren – Venster Rotterdam

’t Hoogt – Utrecht

Artikel links