Luchtbeeldjes op Sint Jans Kathedraal nu te zien

Geniaal. Dat zijn de schilderijen van Jeroen Bosch. Waar haalde hij al die fantasie vandaan? Een antwoord geeft de excursie ´´een wonderlijke klim´´ van 5 maart tot 30 oktober.


Toegegeven Je moet heel veel trappen lopen om uiteindelijk te belanden in de goot, Maar het loont de moeite. Je ziet maar liefst 96 luchtbeelden.

Fabeldieren
Fabeldieren, muzikanten, potsenmakers en nog veel meer. Het zijn wel allemaal mannetjes slechts twee vrouwtjes. In de bouwperiode van de sint Jan (1370-1530) kenden ze nog geen emancipatie.

Jeroen Bosch
Wellicht vormden deze luchtbeeldjes een bron van inspiratie voor Jeroen Bosch. De beeldjes doen sterk denken aan het ‘schijnparadijs’ op het beroemde schilderij “Tuin der Lusten”.

Tot in de kleinste details
Lopende door de dakgoten van de Sint Janskathedraal zie je de kleinste details van deze luchtbeeldjes. Vertederend zijn vooral de uitdrukkingen van de gezichtjes En dat terwijl je ze vanaf de grond nauwelijks ziet.

Verschillende dieren.
Net als vele figuren in de schilderijen van Jeroen Bosch bestaan de figuurtjes vaak uit delen van verschillende dieren. Velen hebben slechts achterpoten, vaak in de vorm van klauwen. Ook typerend is het wezen met de dubbele hondenkop.

Kijkende naar de hemel
“De Sint-Jan is de enige kathedraal ter wereld met luchtboogbeelden in de richting van de hemel, kijkend naar God. Vanaf de grond zie je op grote hoogte enkel de ruggen van deze opmerkelijke figuren”, aldus Toine van Driel, organisator en bestuurslid Stichting Nationaal Monument Sint-Jan. Herman Lerou, organisator en bestuurslid Stichting Nationaal Monument Sint-Jan:Artikel links