Maak je eigen Makkelijke Moestuinbak oftewel Square Foot Garden

Het is de bedoeling dat je bak in vakken van 30cm2 wordt verdeeld. Je kunt dus al vanaf die maat, eventueel op een balkon meedoen. Wij hebben 3 verschillende maten bakken die we gebruiken. De eerste is de standaard maat van 120×120 cm2. De andere bakken zijn hier een afgeleide van.


Welk hout gebruik je voor je moestuinbak?
Wij gebruiken onbewerkte Douglas maar je kunt ook stijgerhout gebruiken. Er zijn zelf mensen die grindtegels voor de helft ingraven. Maar dan kun je niet zo makkelijk in de zijkant boren om rekken te bevestigen.

Moestuinbak met inhoud 120 x 120 cm2
De Douglasplanken zijn 5 cm dik dus hebben we planken van 125 bij 125 cm laten zagen en deze op de kop zijn kant met drie schroeven bevestigd.

Moestuinbak met inhoud 120 x 240 cm2
De Douglasplanken zijn 5 cm dik dus hebben we planken van 125 (2x) bij 245 cm(2x)laten zagen en deze op de kop zijn kant met drie schroeven bevestigd.

Moestuinbak met inhoud 60 x 240 cm2
De Douglasplanken zijn 5 cm dik dus hebben we planken van 65 (2x) bij 245 cm (2x)laten zagen en deze op de kop zijn kant met drie schroeven bevestigd.

Schroeven bevestigen
Let op dat je alle gaten goed voor boort. In ons geval is dat met een boor 4 gebeurd.

Tips

  • bevestig aan de onderkant worteldoek of plaats de bakken op ondergrond met daarover worteldoek
  • hout gaat werken als het vochtig wordt. Je kunt er daarom voor kiezen om bij grote bakken twee dunne balken over de breedte te bevestigen.
  • bewerk het hout met lijnzaadolie zodat de bakken beter tegen de weersomstandigheden beschermd zijn.

Grid
Over de bak plaats je een grid van vakken die in 30 cm2 zijn verdeeld. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Wij bevestigen aan de binnenkant schroeven met een oog waaraan we vervolgens draad spannen. Hierover later meer.