Maak je eigen rabarbercompote

Als je van rabarbercompote en appelmoes houdt dan is niets lekkerder dan een zelfgemaakt eindproduct. Het is ook nog eens makkelijk om te doen. De compote op de foto is wat groener van kleur omdat onze rabarber minder rood is dan die in de winkel te vinden is.



Een nadeel van compote of appelmoes uit de winkel is dat daar vaak veel suiker aan toe is gevoegd. Ik hou daar niet van, sterker nog er wordt in dit recept alleen gebruik van rabarber en een heel klein beetje water gebruikt gemaakt. Voor appelmoes kun je dezelfde werkwijze aanhouden.

Eerst snij je de bladeren van de steel, deze kun je bijvoorbeeld als slakkenval of om stapstenen of vogelbadjes te maken gebruiken. Snij de stelen in stukken van 2 cm. Zet een soeppan op het vuur (stand 8) en giet er net genoeg water in totdat de bodem een halve mm is bedekt. Dit water zorgt voor stoom waardoor het kookproces sneller start. Als je teveel water toevoegd wordt het eindresultaat te waterig.

Doe alle rabarberstukken in de pan en als het water onderin kookt draai je het gas terug naar stand 4. Dan doe je de deksel op de pan en laat je alles 20 minuten rustig pruttelen. Kijk om het kwartier of alles goed gaat en roer de inhoud van de pan door elkaar.

Als de compote er zoals op de foto uitziet is het klaar en kun je de pan laten afkoelen. Nu kun je ervoor kiezen om de compote naturel en dus wat draderig te laten of het met de staafmixer tot moes te bewerken.

Mocht het eindresultaat te zuur voor je zijn doe er dan bruine suiker en/of kaneel doorheen. Ook is het mogelijk om tijdens het koken een aantal zoete appelen in stukjes toe te voegen.

Eet smakelijk 😉