Mandenvlechtweekend in het Zuiderzeemuseum

Bekijk diverse demonstraties en ga zelf aan de slag tijdens de vlechtworkshops

Zuiderzeemuseum Leermeester mandenmakerij Ineke van der Sommen Foto Madelon Dielen
Zuiderzeemuseum Leermeester mandenmakerij Ineke van der Sommen Foto Madelon DielenOp zaterdag 22 en zondag 23 april vindt het mandenvlechtweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In 2017 besteedt het Zuiderzeemuseum onder de noemer Handgemaakt extra aandacht aan de Zuiderzeeambachten. Eén weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht, op 22 en 23 april staat het mandenvlechten centraal. Tijdens het Mandenvlechtweekend verzorgen de Vereniging van Vlechters en het Zuiderzeemuseum een bijzonder programma. Veertig ervaren vlechters demonsteren vol trots hun ambacht met onder andere wilgenteen, roggestro, pitriet, stro en berkenbast. Jong en oud kan tijdens dit weekend deelnemen aan allerlei vlechtworkshops. Kijk hier voor een impressie van het ambacht en het evenement.

Op diverse locaties in het buitenmuseum vind je verschillende soorten vlechters, zoals mandenvlechters, stoelenmatters, fijnvlechters, een broedkorfvlechter, een bijenkorfvlechter en daarnaast een wilgentwijgschiller. Esmé Hofman is allround vlechtwerkvormgever en vlecht op zondag een design object naar voorbeeld van een collectiestuk van het museum. In de Marker haven laat Sven Hoogerhoud zien hoe een coracle (vaartuig) wordt gevlochten. Vanuit museum De Eynderhoof geeft een vlechtgroep demonstraties en vergeet ook niet mee te kijken tijdens de masterclass van de Spaanse vlechter Carlos Fontales. Meer informatie over het Mandenvlechtweekend en het programma vind je hier.

Achternaam
Tijdens het Mandenvlechtweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Mandenmaker (Mandemaker, Mandemakers, Korvemaker, Korfmaker, Korver of Korbmacher) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de ‘roots’​. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 22 en 23 april gratis toegang tot het museum.

Handgemaakt
Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!