Margriet Sjoerdsma tribute to Eva Cassidy

De eerste keer dat ik iets van Eva Cassidy hoorde was in de auto op de zender Arrow Jazz jaren geleden. Imagine draaide ze toen zonder te vertellen wie de zangeres was. Een paar dagen later hoorde ik op een andere lokale omroep via het internet het nummer take me to the river, gelukkig was daar wel een lijst te vinden met namen van artiesten die gedraaid werden. Daar waar ik soms heel snel ben met het ontdekken van nieuwe artiesten was ik met Eva een laatbloeier.

Eva wisselde prachtige cover versies af met soms ook wel is een nummer dat ik minder vond, what a wonderful world welke we kennen van Louis Armstrong heb ik helemaal niks mee. Maar met Imagine en take me to the river des te meer. Wat een stem nog net niet het kippenvel gevoel wat ik had toen ik voor het eerst Dusty of Aretha hoorde maar het kwam er wel heel erg dichtbij.

Nu is er een album verschenen a tribute to Eva Cassidy van Margriet Sjoerdsma. Op het schijfje staan naast wat bekendere nummers zoals bv time after time (Cindy Lauper) en people get ready (the Impressions) die iedereen inmiddels wel kent, toch ook een aantal minder voor de hand liggende liedjes. Zelf was ik nogal sceptisch over dit tribute album, omdat vaak het origineel zoals de artiest het ooit is aan het vinyl toevertrouwde niet wordt gehaald, en zo’n project vaak blijft steken bij leuk gedaan maar hoor liever de artiest zelf. Voor dit project gaat dat niet op, opgenomen in twee dagen, waarop een aantal nummers de broer van Eva, Dan Cassidy prachtig viool op mee speelt. Op de cd word ze verder bijgestaan door Arie Storm en Cord Heineking een minimale bezetting om de liedjes optimaal tot zijn recht doen komen.

Margriet zingt doorleeft zoals je een echte blues behoort te zingen in San Francisco Bay Blues. Ze geeft haar eigen interpretaties aan de gekozen liedjes soms net even anders dan Eva ze ooit heeft opgenomen, en dat is ook de kracht van dit album je hoort er de liefde voor muziek in terug. Niet proberen te klinken als maar je eigen draai eraan geven. Margriet heeft een album gemaakt dat heel erg bij haar past, ze ontroerd en laat je luisteren naar de teksten die ze te vertellen heeft. Dichter bij je eigen soul komen zoals ze dat nu gedaan heeft is haast onmogelijk.

People get ready for Margriet Sjoerdsma stap in die trein en laat je ontroeren!