Mauritshuis at Home, alle online activiteiten van het museum

Interieur Mauritshuis
Interieur Mauritshuis

Omdat we even niet naar het Mauritshuis kunnen, komt het Mauritshuis naar jou toe. Het mooiste en beste uit de tijd van Rembrandt & Vermeer – gewoon thuis op de bank of in de zon: Maurits-thuis. We doen steeds meer op de website dus kom online naar ons toe

Second Canvas Mauritshuis-app’ vanaf vandaag gratis’
Op de website en op de app is de kunst te bekijken, te beluisteren en te bewonderen. Vanaf vandaag zijn de kunstwerken op de ‘Second Canvas Mauritshuis-app’ gratis te downloaden. Met deze app kunnen kunstwerken in het Mauritshuis tot op ‘de kwaststreek’ worden bekeken op Gigapixel-formaat. Met de geïntegreerde infraroodfunctie kan de bezoeker zelfs ónder de verflaag van een schilderij duiken naar lagen die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

De “Second Canvas Mauritshuis”-app is te downloaden via de App-store en Google Play.
De app is beschikbaar in het Nederlands en Engels voor iPad, iPhone, Android en AppleTV.

Schilderijen kijken op de bank (of in de tuin)

Elke maandag zoomt conservator Lea van der Vinde in op één van de prachtige paarden-meesterwerken van de tentoonstelling George Stubbs, De man, het paard, de obsessie.

Elke dinsdag lanceert het Mauritshuis een challenge op Facebook (#mauritshuisathome): zo is er de challenge ‘Social distancing in de kunst’, ‘Spelen met eten’ en ‘Tussen kunst en quarantaine’. Wie aan de challenge meedoet maakt kans op de beroemde Meisje met de Parel-badeend.

Elke woensdag kunnen online bezoekers genieten van A painting a day waarin één schilderij uit de collectie wordt uitgelicht. Deze video’s verschijnen zowel op de site als op de social media kanalen. De volgers op Instagram en Facebook bepalen de dag ervoor, dinsdag, door middel van polls welk werk er wordt uitgelicht.

Elke donderdag is er een workshop: in ieder geval komt er een fotografie-cursus en een basiscursus tekenen en schilderen (begint binnenkort, check de website).

Elke vrijdag vertelt Geert-Jan Borgstein, medewerker Publieksbegeleiding, een werk uit de vaste collectie van het museum. Welk werk hij behandelt bepaalt het publiek eveneens de dag van te voren via Instagram stories.

Elke zondag is er ook weer een Painting a day maar nu door het Mauritshuis zelf gekozen.

3-D tour
Het Mauritshuis bezoeken is sinds vandaag tóch ‘gewoon’ mogelijk met behulp van Exhibita pro en Matterport die een prachtige 3-D tour hebben gemaakt door het museum. Er wordt op dit moment nog hard gewerkt aan een uitgebreidere versie van de tour. Wordt vervolgd!

Vermeer-museum
Er is zelfs een museum te bezoeken dat hoogstwaarschijnlijk nooit zijn deuren zal openen: in nauwe samenwerking met Google Arts & Culture en 17 culturele partners in Europa en de VS creërde het Mauritshuis het eerste virtuele museum in Augmented Reality met álle 36 schilderijen van Johannes Vermeer: het virtuele Vermeer-museum.

Voor kinderen
Ga ook samen met de kinderen aan de slag met de collectie. Op de Mauritshuis-website staan de leukste kleurplaten, doe-opdrachten en de mooiste verhalen. Ook kindermascotte Maurits Muis maakte weer een verhaal.

You-tube

Nu allemaal bij elkaar op de website: alle filmpjes uit de You Tube-serie KIJK: Oude Kunst, Nieuwe verhalen, onder meer schilderijen van Rubens, Van der Weyden, Vermeer en één werk dat 200 jaar lang was verdwenen…..

Nieuwe directeur van een leeg museum

Martine Gosselink is vanaf 1 april de nieuwe directeur van een leeg Mauritshuis. In haar eentje nam ze op haar eerste werkdag een kijkje en vertelt meteen op Facebook iets over haar favoriete werk in ‘haar’ museum.

Artikel links