Meanderende beek terug in het Drentse landschap

Na jaren van overleggen is het dan eindelijk zover. De schop gaat de grond in en de beek Slokkert in het Norger Esdorpenlandschap wordt weer in zijn meanderende staat teruggebracht.

De Slokkert is niet bepaald het meest bekende beekdal in Drenthe, maar wel een gebied dat het bezoeken meer dan waard is. Het beekdal van De Slokkert ligt in het noordwesten van Drenthe, tussen Norg en Veenhuizen. Een groot deel van de beek is in de jaren zestig genormaliseerd. Van de oorspronkelijke loop is slechts een klein deel behouden gebleven.

Beekdalen
De Slokkert bestaat uit twee bovenloopjes van het Peizerdiepsysteem: het ‘Tonckensloopje’ nabij Zuidvelde en ‘Slokkert’ nabij Veenhuizen. Beide stroompjes komen ten zuidwesten van Norg bij elkaar. Ze stromen dan verder als de beek Slokkert. Op oude kaarten zijn de Slokkert en het Tonckensloopje te zien als een kronkelende beek temidden van een stelsel van madelanden (meestal hooilanden) in een smalle beekdalen.

De aannemer is momenteel in opdracht van de landinrichtingscommissie bezig met het uitbaggeren van de sloten, om deze vervolgens te dempen. Het doel hiervan is het kwelwater in het gebied te houden.

Ook genieten van het Norger Esdorpenlandschap?
Volg de schitterende wandelroute van 11 kilometer en je wandelt door het beekdal van de Slokkert. Geniet van het Drentse landschap met de karakteristieke esdorpen en historische akkers omringd door houtwallen.

Bekijk hier de routebeschrijving