Meer jichtklachten door slecht schoeisel

Gezondheid > Gezondheid

(527 artikelen)

BAARN – Slecht schoeisel komt veel voor bij patiënten met jicht blijkt uit onderzoek. Een verkeerde schoenkeuze leidt bij deze patiënten tot meer voetgerelateerde klachten en beperkingen in het dagelijks leven. 

Voor patiënten met jicht spelen comfort, pasvorm, ondersteuning en kosten een belangrijke rol bij het selecteren van nieuwe schoenen. Dit concludeert een onderzoeksteam onder leiding van Keith Rome van de AUT University in Auckland, Nieuw Zeeland. De onderzoekers bestudeerden 50 jichtpatiënten. 

Ontsteking
Jicht is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. Mensen met jicht ervaren hevige pijn en zwelling. In ‘warm’ bloed lost het urinezuur gemakkelijk op, maar bij een te hoge concentratie kan het zuur neerslaan in de vorm van kristallen. Dit gebeurt het gemakkelijkst in relatief ‘koude’ gebieden, zoals de voeten. 

Slippers
“Veel jichtpatiënten in onze onderzoeksgroep droegen verkeerd schoeisel en ervaarden daardoor gemiddelde meer ernstige pijn en beperkingen.”, vertelt Rome. Ongeveer de helft van de patiënten maakte de juiste keuze: bijvoorbeeld wandelschoenen of sportschoenen. 42 procent van de deelnemers loopt regelmatige op sandalen, slippers of moccasins. Volgens de onderzoekers een zeer slechte schoenkeuze. 

Steun
Slecht schoeisel is te herkennen aan te weinig ondersteuning en slechte stabiliteit en bewegingscontrole. Daarbij droeg meer dan de helft van de ondervraagden schoenen die meer dan 12 maanden oud waren. Deze schoenen vertoonden veel slijtage. 

“De schoenen van de patiënten voldeden te vaak niet aan de eisen van hun aandoening.”, legt Rome uit. “Vandaar dat wij adviseren om met patiënten ook te spreken over een goede schoenkeuze om zo pijn en beperkingen te voorkomen.”

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.

Dit artikel doorsturen
Geplaatst door Vijftigplusser
03 oktober 2011 12:30
31 keer bekeken.