Menselijke kanonskogel bij Wintercircus Utrecht

Een menselijke kanonskogel, illusies van Sittah en een Globe of Steel met daarin zes motoren. De voorstelling van Wintercircus Utrecht is spectaculairder dan ooit. ,,We willen het publiek verrassen met een in Nederland ongeëvenaarde circusshow”, zegt regisseur Louis Knie junior. Wintercircus Utrecht is van 22 december 2012 t/m 6 januari 2013 te zien in een tentencomplex op P4 van Jaarbeurs Utrecht. ,,De voorbereidingen zijn in volle gang.”

Wintercircus Utrecht vindt sinds 2009 jaarlijks plaats en behoort tot de grootste familieshows in Nederland tijdens de kerstvakantie. ,,Alle acts worden exclusief voor deze productie geboekt”, legt Knie uit. ,,We zijn voortdurend op zoek naar innovatieve en bijzondere nummers die spraakmakend zijn. In Europa vinden een aantal belangrijks circusfestivals plaats die we allemaal bezoeken om artiesten te selecteren voor Wintercircus Utrecht.” Dit jaar staan vooral nummers die voor spektakel zorgen centraal. ,,Tijdens het Circusfestival van Monte Carlo zagen we The Infernal Varanne. Dit zijn motorrijders die met zes motoren tegelijk door een kleine stalen globe racen. Daarmee haalden ze zelfs het Guinness Book of Records. We hebben ze direct geboekt.” Minstens zo spectaculair is de menselijke kanonskogel. ,,Er zijn nog maar enkele artiesten op de hele wereld die het aandurven om zich vanuit de loop van een kanon te laten schieten. Het is een zeer gevaarlijk nummer. Na lang onderhandelen hebben we Robin Valencia weten te contracteren voor Utrecht. Deze moedige vrouw komt met haar kanon naar onze show en daar zijn we bijzonder trots op.” De Nederlandse illusioniste Sittah – die ooit doorbrak als assistente van Hans Klok – treedt op met een selectie van haar grootste illusies. ,,Sittah heeft een goede naam in de entertainment wereld en is een vakvrouw”, zegt Knie. ,,Speciaal voor Wintercircus Utrecht creëert ze een act die mensen van de ene verbazing in de andere laat vallen.” Sittah wordt daarbij geassisteerd door een aantal dansers.

Boeiend programma
Wintercircus Utrecht blijft naast deze actienummers trouw aan het klassieke circus. ,,Weliswaar in een moderne verpakking”, licht Knie toe. ,,Er is bijvoorbeeld geen spreekstalmeester. De show zetten we dusdanig in elkaar dat alle acts in elkaar overlopen en de voorstelling boeiend blijft van de eerste tot de laatste minuut.” Het publiek ziet onder meer luchtacrobaten, paarden, clowns, diabolo-artiesten en live muziek. ,,We willen dat de mensen met een tevreden glimlach ons tentencomplex verlaten.” De infrastructuur van de show is minstens zo indrukwekkend als de voorstelling zelf. ,,Onze tenten behoren tot de grootste en modernste van Europa. Per voorstelling is plaats voor ruim 1200 bezoekers.” Het gehele complex is volledig gedecoreerd in kerstsfeer en aangenaam verwarmd. ,,Het circus heeft de allure van een theater. Inmiddels is ook het grote publiek daarvan doordrongen. De vorige editie van Wintercircus Utrecht was een groot succes. We verwachten ook dit jaar weer duizenden mensen te kunnen verwelkomen.” De voorverkoop is inmiddels begonnen. ,,We merken weinig van de economische crisis. De vraag naar kaarten is erg groot gelukkig.”