Mesdag Collectie toont fraaie meesterwerken

 Hendrik Willem Mesdag, Hollands strandgezicht, ca. 1878-1880, olieverf op doek, 60 x 130 cm. Van Gogh Museum, Amsterdam, ter plaatsing in De Mesdag Collectie, Den Haag (schenking van de heer en mevrouw Frans K. Winkel, Michael K. Winkel, Martin P. Winkel en familie).
Hendrik Willem Mesdag, Hollands strandgezicht, ca. 1878-1880, olieverf op doek, 60 x 130 cm. Van Gogh Museum, Amsterdam, ter plaatsing in De Mesdag Collectie, Den Haag (schenking van de heer en mevrouw Frans K. Winkel, Michael K. Winkel, Martin P. Winkel en familie).

De Mesdag Collectie is sinds zaterdag 5 juni weer open na maanden gesloten te zijn geweest als gevolg van de coronamaatregelen. Behalve de vaste collectie met 19de-eeuwse schilderijen is de presentatie Het netwerk van Sientje Mesdag-van Houten. Vrouwelijke kunstenaars in De Mesdag Collectie, die verlengd is t/m 20 juni, te zien.

Mesdag Collectie
Mesdag Collectie

Vanaf 25 juni zijn drie schilderijen in het museum te bewonderen die recent aan de verzameling zijn toegevoegd: Zelfportret met een portret van Raden Mas Jodjona op de achtergrond van Isaac Israels, Hollands strandgezicht van Hendrik Willem Mesdag en Haringrokerij van Philip Sadée. De werken van Israels en Sadée zijn voor het eerst in de vaste collectiepresentatie van het museum te zien.

Tegelijk met de heropening van De Mesdag Collectie verschijnt een herziene uitgave van het boek Meesterwerken in De Mesdag Collectie.

Aanwinsten
Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt de historische collectie van het museum uitgebreid met nieuwe kunstwerken. Wite de Savornin Lohman, manager van De Mesdag Collectie: ‘Deze aanwinsten zijn een verrijking voor de collectie en een hommage aan het echtpaar Mesdag-van Houten dat zoveel heeft betekend voor de 19de-eeuwse kunstwereld. Het krachtige zelfportret van Israels hing al in 2005 op een tentoonstelling in ons museum en is nu permanent aan de collectie toegevoegd en ook de schilderijen van Sadée en Mesdag komen na omzwervingen over de wereld nu weer thuis in het museum van de Mesdags.’

Zelfportret Israel


Isaac Israels schilderde zichzelf voor zijn portret van Raden Mas Jodjana, een Javaanse prins die in Den Haag werkte als danser en beeldend kunstenaar. De dochter van Jodjana liet dit dubbelportret na aan De Mesdag Collectie: ‘Ze waren goede vrienden, mijn vader en hij. Israels kwam vaak bij mijn vader op het atelier langs en gaf hem ook les.’

Hollands strandgezicht
Een uitgewerkt strandgezicht van Mesdag ontbrak nog in de collectie, terwijl hij daar zo beroemd om was. Een Nederlandse familie in Canada schonk het in 2018. Een familielid: ‘Het was altijd een mooi gezicht om onze kinderen en kleinkinderen op de bank onder dit strandgezicht te zien zitten. We vonden het een fijn idee dat het terugging naar huis, zodat meer mensen ervan kunnen genieten.’

Meesterwerken in De Mesdag Collectie
Gelijk met de heropening van De Mesdag Collectie verschijnt een herziene uitgave van het boek Meesterwerken in De Mesdag Collectie. Deze rijkgeïllustreerde uitgave vertelt het verhaal van de bijzondere collectie 19de-eeuwse kunst in het museum en beschrijft het leven en werk van zeeschilder Hendrik Willem Mesdag en zijn echtgenote Sientje Mesdag-van Houten. Samen brachten zij een unieke verzameling kunst en kunstnijverheid bij elkaar met daarin, naast hun eigen werk, werken van onder anderen Lourens Alma Tadema, Theo Colenbrander, Camille Corot, Gustave Courbet, Charles-François Daubigny, Jozef Israëls, Antonio Mancini, de broers Maris, Anton Mauve, Jean-François Millet, Willem Roelofs, Théodore Rousseau, Thérèse Schwartze, en John Singer Sargent.

Nieuwe uitgave
In deze nieuwe uitgave wordt onder meer extra aandacht geschonken aan de vrouwelijke kunstenaars in de collectie van het museum, zoals Thérèse Schwartze en Marie Bilders-van Bosse. Ook Sientje Mesdag-van Houten is meer dan in de vorige uitgave aanwezig in de tekst als kunstenaar en verzamelaar van de collectie. Behalve meer dan 110 afbeeldingen van meesterwerken, geeft de publicatie achtergrond over de verzamelaars, hun collectie en het museum. In deze nieuwe uitgave zijn historische foto’s en interieurfoto’s toegevoegd om de bijzondere sfeer van het museum te laten zien.

Meesterwerken in De Mesdag Collectie
Auteurs: Maite van Dijk en Renske Suijver, met bijdragen van Menno Fitski en Christien Smits.
Verkrijgbaar in Nederlands, Engels en Frans
€ 22,95

Engelse uitgave: Masterpieces in The Mesdag Collection. Franse editie: Chefs-d’oeuvre de la Collection Mesdag. Uitgave in samenwerking met Tijdsbeeld uitgeverij. Distributie Nederland en Vlaanderen: Uitgeverij Rubinstein.

Presentatie Het netwerk van Sientje Mesdag-van Houten. Vrouwelijke kunstenaars in De Mesdag Collectie verlengd t/m 20 juni 2021
Met hun interesse voor kunst van vrouwelijke kunstenaars waren de Mesdags hun tijd ver vooruit. Met name Sientje Mesdag-van Houten had een belangrijke rol in de ondersteuning van vrouwelijke kunstenaars. Zij gaf les aan verschillende vrouwen en had zitting in besturen van vrouwenverenigingen. Haar netwerk vormt de rode draad in deze collectiepresentatie. Er is werk te bewonderen van onder meer Marie Bilders-van Bosse, Suze Robertson, Thérèse Schwartze, Margaretha Roosenboom en Gerardina van de Sande Bakhuyzen. Deze presentatie kwam tot stand met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turning Foundation.

Herziene openingstijden De Mesdag Collectie
De Mesdag Collectie is vanaf 5 juni 2021 geopend van 10:00 tot 17:00 op vrijdag, zaterdag en zondag. Onderwijsgroepen zijn op vrijdag van 9:00 tot 17:00 welkom.

:

Isaac Israels, Zelfportret met een portret van Raden Mas Jodjana op de achtergrond, 1919, olieverf op doek, 50,2 x 40,3 cm. Van Gogh Museum, Amsterdam, ter plaatsing in De Mesdag Collectie, Den Haag (legaat mevr. Chavoix-Jodjana).
Isaac Israels, Zelfportret met een portret van Raden Mas Jodjana op de achtergrond, 1919, olieverf op doek, 50,2 x 40,3 cm. Van Gogh Museum, Amsterdam, ter plaatsing in De Mesdag Collectie, Den Haag (legaat mevr. Chavoix-Jodjana).

Artikel links