Midlifecrisis Man, je bent toch geen watje

Foto: Midlife Happiness Expert
Foto: Midlife Happiness Expert

“Hét taboe voor de 40+ man is praten over je midlifecrisis”, stelt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra. Volgens het CBS komt één op de vier mannen in een midlifecrisis na het veertigste levensjaar. “Als man is het niet stoer om openlijk over je gevoelens en problemen te praten. Je wordt vaak bestempeld als een watje. Daarom ontkennen mannen de midlifecrisis liever. Of ze doen er lacherig over.”

Alle mannen komen in de andropauze. De testosteronproductie bij de man neemt dan langzaam af met als gevolg: lichamelijke en mentale veranderingen. Dijkstra ziet in haar praktijk vaak dat het taboe de mannen opbreekt. “Door het ontkennen en niet durven praten over hun midlifecrisis ontstaan problemen in de relatie, op het werk en eindigen een flink aantal huwelijken in een (onnodige) echtscheiding.” Veertig procent van de huwelijken eindigen de laatste jaren in een scheiding, waarbij één op de drie mannen boven de 50 jaar is, volgens recente cijfers van het CBS.

Vage klachten
“In mijn praktijk hoor ik vaak dat mannen met vage klachten doorverwezen worden voor medische check ups bij een specialist. Dat is zeker aan te raden. Maar vaak worden de klachten die gerelateerd zijn aan de midlifecrisis niet herkent. Begrijpelijk als je de verschillende midlifecrisisfases met alle symptomen niet herkent.” Veel gehoorde uitspraken in haar praktijk zijn: “Ik voel me ongelukkig, maar ik weet niet waarom. Ik heb alles: een mooi huis, lieve vrouw en kinderen, een goed betaalde baan. Maar het voelt alsof ik geen keuzes meer heb; dat het te laat is. Dat mijn leven voorbij is.”

Het is volgens Dijkstra hoog tijd dat ook de man over zijn midlifecrisis en penopauze kan praten zonder dat er lacherig over gedaan wordt. “Het maakt het een stuk makkelijker om gelukkig, gezond en evenwichtig uit deze crisis te komen, samen met de partner of alleen.”

Over het boek
In haar boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ beschrijft auteur Aafke Dijkstra de vijf fases van de midlifecrisis van de man en geeft heldere adviezen om samen met partner goed door deze natuurlijke, maar ook moeilijke levensfase te komen. Hoe hij een gelukkige, gezonde en doelgerichte man blijft. Een fijne relatie kan behouden en het maximale uit het leven kan halen.

Meer informatie: Midlifehappinessmethod.com/product/boekmidlifecrisis

Over de auteur
Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, Stress counselor en multidisciplinair therapeut. Zij heeft de ‘Midlife Happiness Method™ ontwikkeld en ze is al vele jaren gespecialiseerd in de midlifecrisis (andropauze) van de man. Ook heeft ze de afgelopen 25 jaar haar sporen verdiend als HRM-adviseur in de zakelijke dienstverlening en als multidisciplinair therapeut in haar praktijk.

Bron: Midlife Happiness Expert i.s.m. Met Gemak In Het Nieuws