Minder erectieproblemen door gezonder hart

Gezondheid > Gezondheid

(541 artikelen)

BAARN – Mannen op middelbare leeftijd kunnen beter maar goed voor hun hart zorgen. Gezond eten, veel bewegen en eventueel het slikken van cholesterolverlagende medicijnen verbeteren namelijk ook hun seksleven.

Dit blijkt uit een nieuwe analyse van bestaand onderzoek over dit onderwerp. De onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic schrijven dat erectiepillen niet de enige oplossing zijn voor erectieproblemen. Daarbij is het gebruik van deze pillen ook niet altijd genoeg om het probleem op te lossen. “Mannen met een gezonde leefstijl reageren veel beter op de geneesmiddelen.”, vertelt onderzoeker Stephen Kopecky.

Voorbode

Erectieproblemen zijn daarbij ook een voorbode van hart- en vaatziekten. De vaten in de penis, die opzwellen tijdens een erectie, kunnen verzwakken of dichtslibben met cholesterol. Op een zelfde manier als de vaten rond het hart. “Vandaar dat erectieproblemen zich vaak drie tot vijf jaar eerder openbaren dan hartproblemen.”, aldus Kopecky. “Stel je neemt een veertigjarige man met erectieproblemen en je vergelijkt hem met een leeftijdsgenoot zonder erectieproblemen, dan heeft hij een vijftig keer zo hoge kans op het ontwikkelen van een hartziekten.”

Onderzoek
Hoewel dit verband sterk aangetoond is, blijkt er weinig onderzoek gedaan naar of het bestrijden van risicofactoren voor hart- en vaatziekten ook het erectieprobleem aanpakt. De meeste onderzoeken tot nu toe zijn relatief klein. Vandaar dat Kopecky en zijn collega’s de resultaten van de verschillende onderzoeken vergeleken en combineerden.

Het seksueel functioneren van de penis werd in alle onderzoeken gemeten op een schaal van 5 tot 25. Gemiddeld leidde een verbetering in risicofactoren (door voeding, bewegen of geneesmiddelen) tot een verbetering van de erectie met drie punten. Vooral bij mannen met een relatief minder ernstige erectiestoornis maakten leefstijlaanpassingen een groot verschil.

Sleutel
Volgens de onderzoekers moeten risicofactoren voor hart- en vaatziekten meer aandacht krijgen bij de behandeling van erectieproblemen. Kopecky: “Bewegen is de sleutel. Drie keer per week matig intensief bewegen verbetert zowel ons hart als de bloedvaten (in de penis).”

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.