Miniaturen van zand tot eind december te zien in Veluws Zandsculpturen

Miniaturen van zand verbeelden in Beeldentuin Garderen de impact van de Tweede Wereldoorlog op het persoonlijk leven. Ze zijn nog te zien tot eind december.

Wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor het gewone dagelijkse leven? Dat zie je in van zand drie dimensionaal gemaakte toneelstukjes. Ze geven je een impressie van hoe mensen zich staande moesten houden.
Ze leefden in een onzekere en angstige tijd vol meedogenloos geweld maar ook vol hartverwarmende betrokkenheid bij elkaar.

Dagelijkse leven
In deze oorlogsdiorama’s zie je echt van alles! Je blijft kijken en ontdekt steeds meer. Mensen die verzetsblaadjes uitdelen. Duitsers die fietsen invorderen. Nederlanders die onderduikers in hun huis opnemen. Een kind dat brood steelt bij de bakker.
En dan het stadsbeeld met kapot geschoten huizen. Rook die opstijgt tussen het puin na het bombardement van Rotterdam. Maar ook prachtige gebouwen waarvan de ramen verlicht zijn. En dat allemaal met figuurtjes die hoogstens vijf centimeter lijken te zijn.

Zendapparatuur
Je ziet ook Duitse militairen marcheren. Ook zonder uitleg kan je begrijpen watje ziet. De App Izi Tavel vertelt je over de scene met zendapparatuur. Deze was uiterst belangrijk om de geallieerden vanuit Nederland op de hoogte te brengen.
Er zijn vanuit Engeland verschillende spionnen naar Nederland gestuurd om locaties van zendapparatuur en andere informatie door te spelen. Dit was uiterst belangrijke voor aanvallen van de geallieerden. Hier zie je een Amerikaanse infanterist die geland is bij de Slag om Arnhem.

Realistisch
Alles in deze wereld in het klein oogt zeer realistisch en zit vol details. Van gebouwen en straten van zand tot figuurtjes die perfect in hun omgeving opgaan. Alles is nagemaakt op een schaal van 1:5 centimeter.
Artikel links