MKB Doorgaan Drempelloze hulp aan in nood verkerende ondernemers

Ronald Giphart heropende op 28 april de Readshop Almere
Ronald Giphart heropende op 28 april de Readshop Almere

Ondernemers praten niet snel over hun zakelijke problemen. ‘’Ze houden zich liever groot”, zegt Andries Greiner. In maart 2014 werd hij voorzitter van MKBDoorgaan. Deze organisatie helpt ondernemers die in de knel geraakt zijn.

Eric Herni van de Read shop in Almere haalt opgelucht adem. Schrijver Ronald Giphart heropende op woensdag 28 april zijn boekwinkel in het hartje van Almere-Haven.

Readshop Almere en corona
Readshop Almere verkoopt boeken, tijdschriften, kantoor- en schrijfwaren, wenskaarten en loten. Daarnaast vind je in de winkel van Eric Herni een PostNL-balie, RDW-loket en sinds kort ook een ING-servicepunt te vinden.
Voor dat servicepunt mocht de zaak tijdens de op 15 december ingegane lockdwown openblijven. Boeken, tijdschriften en andere artikelen mocht de Readshop Almere niet verkopen. Zoals dat ook gold voor andere boekwinkels. Met alle gevolgen van dien.
Een deel van de losse verkoop van tijdschriften viel weg. Uitgevers en schrijvers stelden de publicatie van boeken uit. Intussen bleven slijters en wietwinkels gewoon open. Hun producten worden wel maar leesvoer niet gezien als essentiële producten.

Het meest frustrerende
Het meest frustrerende’, zegt Herni ‘was, dat supermarkten hun leesassortiment uitbreidden. Omwille van de verkoop plaatsten ze extra tafels. Dat leidde bij hen tot meer klandizie. Dit terwijl het nakomen van de coronaregels bij ons beter gewaarborgd is dan in de supermarkt.’
Vanaf 3 maart mochten de klanten van Readshop Almere op afspraak winkelen. Elke tien minuten mochten er twee mensen de winkel in. En dat terwijl de klanten steeds meer de weg weten te vinden sinds een reddingsoperatie van MKB Doorgaan.

Readshop Almere en MKB Doorgaan
Eric Herni nam destijds de zaak over van een failliet gegane eigenaar. De zaak was daardoor een half jaar gesloten geweest. De klanten waren verdwenen. Om ze terug te winnen sloot Herni bij de Rabobank een hoge starterslening.
Daarnaast wilde hij extra investeren. ‘’Toen dat niet lukte, klopt ik aan bij MKB Doorgaan. Deze hielp me aan de juiste contacten voor het maken van een plan van aanpak om via andere wegen aan geld te komen en de schuld bij de RABO af te lossen’’, zegt Herni.
Met veel praktijkvoorbeelden wist MKBDoorgaan.nl Herni te motiveren om door te zetten. Dankzij deze praktische noodzakelijke ondersteuning kon hij zich uiteindelijk volledig richten op zijn klanten, assortiment en winkel.

Tip Top Toers

Ook Erwin Mulder van vervoersbedrijf Tip Top Toers klopte destijds voor financiele hulp aan bij MKBDoorgaan.nl Ze verzorgden allerlei personenvervoer met een kleine 15seater. Ze wilden graag een grotere bus aanschaffen, maar kregen de financiering niet rond door het niet kunnen overleggen van een kostenplaatje. Dankzij MKBDoorgaan lukte dit wel. In oktober 2019 kwam er zelfs een tweede bus.
En toen kwam corona. De bussen staan nu stil en vallen hoogstens in bij een treinstremming. Erwin vervoert nu als zzp’er goederen. Vanaf zijn truck vertelt hij over de impact van de pandemie voor zijn bedrijf Tip Top Toers.

Bezwaar gemaakt tegen de overheid
Mulder: ‘’We timmeren flink aan de weg om de corona-eindstreep te gaan halen. We storten ons in allerlei werkzaamheden om de rekeningen te kunnen blijven betalen. De overheid heeft wat financiële regels bedacht welke voor ons niet al te goed uitpakken. Onze bedrijfscode stond niet bovenaan. Ze hebben ze ons op een andere oninteressante code afgerekend. Pfffff, eerlijk….het wordt nog een hele kluif.
Als zzp’er hobbel ik van hot naar her om te overleven.. Nu heb ik bezwaar gemaakt over Q3, welke uiteindelijk in maart is toegewezen. In de veronderstelling dat dan Q4 zal worden aangepast, blijk ik hiervoor ook bezwaar te moeten maken. Helaas was deze bezwaar periode al verstreken en vis ik naast het net .Goed, ik ga nog even verder slapen. Straks om 11.00 uur mag ik vet lossen in Duinkerke en daarna vet laden in Zeeuws-Vlaanderen.’’

Het Wapen van Ens en MKBDoorgaan

Het Wapen van Ens te Nagele staat sinds 2016 in de Misset Terras Top 100. In 2019 behaalde het de 38e plaats, maar eerder de 14e positie. Anders dan voorheen ligt het restaurant en zalencentrum niet meer direct aan de A50. ‘’Door de verlegging van deze weg heb ik hele zware tijden gekend,’ zegt Horecaondernemer Dennis Goossens.
Opeens stond hij voor een financieel vraagstuk. De vaste kosten liepen door, maar de omzet kelderde. Dankzij MKBDoorgaan kreeg hij niet alleen advies van een bedrijfskundige maar ook van een horeca-adviseur.
Vanaf het moment dat ik bij MKBDoorgaan.nl aankwam met mijn vraagstuk hebben ze mij serieus genomen, geluisterd naar mijn verhaal, zich erin verdiept en naar oplossingen gezocht’, zegt Goossens.

Het Wapen van Ens en corona
En toen kwam corona. Sindsdien bezorgen ze van donderdag tot en met zondag Spare Ribs, volgens geheim recept bereide asperges, cheesecake en meer lekkers om van te smullen.
In de gemeente Nagele staat het bestelde binnen 45 minuten op tafel. ‘’Zo kunnen onze gasten nog steeds genieten van onze heerlijke gerechten’’, zegt Goossens.

Tip Top Toers
Tip Top Toers

Het Wapen van Ens
Het Wapen van Ens

Artikel links