De KoepelKathedraal in Haarlem is versierd met tientallen sculpturen van fabelachtige mens- en dierfiguren. Tijdens ‘De Wezens van de Kathedraal’ maken bezoekers kennis met deze verborgen kunstschat, lopend over de daken van het op één na grootste kerkgebouw van Nederland. Nadat vorige zomer duizenden binnen- en buitenlandse bezoekers al kennismaakten met de fantasieprikkelende ‘wezens’, is de museale beeldenroute dit jaar vanaf 1 juli t/m 27 augustus wederom te ontdekken.
Route
De route voert onder meer door zes van de twaalf kleinere kerktorens en, deels via de buitenkant, langs de daken van zeven kapellen die rijkelijk zijn versierd met de sculpturen. Daarbij kunnen bezoekers de beelden in de buitenlucht bekijken vanaf een open galerie, die normaal gesproken gesloten is voor publiek. Daarnaast is het mogelijk de 60 meter hoge torens van de KoepelKathedraal te beklimmen voor een weids panorama, bij mooi weer van Alkmaar tot Leiden en van de Noordzee en de duinen tot Amsterdam.
De Wezens van de Kathedraal
De Wezens van de Kathedraal is een leuke en interessante wandelroute voor alle leeftijden, die bezoekers dwars door de KoepelKathedraal voert. De reacties waren enthousiast en de beeldenroute werd getipt door een groot aantal reisblogs. Onder meer voor gezinnen met jonge kinderen, voor wie er een speciale kinderspeurtocht is gemaakt.
Sculpturen
Een terugkerend thema bij de beelden is de verbeelding van de strijd tussen goed en kwaad, zoals bij ‘De vleermuis en het kwaad’. Ook ‘het Haarlemse kakkertje’ is een sculptuur die veel bekijks trekt. De bij de beelden horende verhalen en achtergrondinformatie zijn vastgelegd in een informatiegids. Veel van de sculpturen zijn ontworpen door Joseph Cuypers (1861-1949), die zich daarbij liet inspireren door de uitbundige figuratieve stijl die typerend was voor rijk gedecoreerde Franse kathedralen uit de Middeleeuwen. Ook zijn er sculpturen van andere beeldhouwers te zien, onder wie Mari Andriessen. Alle wezens op de route zijn als schaalmodel van dichtbij te zien en aan te raken in de crypte van de kathedraal. Deze modellen zijn gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie door het Haarlemse bedrijf 3D Makers Zone (3DMZ)
Prijs voor behoud van cultureel erfgoed
De restauratie van de tussen 1895 en 1930 gebouwde KoepelKathedraal trok internationaal de aandacht en werd in 2019 beloond met de vooraanstaande Europa Nostra Award, een door de EU ingestelde prijs voor het behoud van cultureel erfgoed. In 2019 maakten bijna 80.000 bezoekers kennis met de monumentale kathedraal tijdens ‘Klim naar het Licht’, een toren- en gewelventocht inclusief tijdelijke loopbrug tussen de twee torens van de kerk.
Overweldigende belangstelling
Volgens voorzitter Wim Eggenkamp van Stichting Kathedrale Basiliek was die overweldigende belangstelling een stimulans om een beeldenroute te maken: ‘Tijdens de restauratie stelden experts vast dat de KoepelKathedraal met de sculpturen een belangrijke doch relatief onbekende kunstschat in huis heeft. Mede dankzij die schitterende beelden wordt de KoepelKathedraal zelfs vaak in één adem genoemd met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs en de Westminster Cathedral in Londen. Als gevolg van de coronabeperkingen was er vorig jaar minder ruimte voor onze bezoekers, één van de redenen dat de ‘monsterlijk mooie wandelroute’ opnieuw op het programma staat. Zo bieden we zo veel mogelijk mensen alsnog de kans om kennis te maken met de prachtige kathedraal én met die ‘verborgen kunstschat’ op het dak.’
De museale tour duurt ongeveer één uur en wordt met inachtneming van de geldende coronamaatregelen gehouden. Tickets kosten online €7,50 voor volwassenen en er is een aangepast tarief voor kinderen, kijk op de website www.koepelkathedraal.nl.