Museum Voorlinden kunst als tegengif voor lockdowns, verharding, verde

Lockdowns, verharding en verdeeldheid? Kunst is hét tegengif! Dat bewijst museum Voorlinden met de nieuwe tentoonstelling Art is the Antidote. Met een flinke dosis sprankelende, geëngageerde en grappige kunstwerken uit de eigen collectie fungeert het museum als oplaadpunt, een plek waar je je weerstand kunt opbouwen. De tentoonstelling is te zien vanaf 26 januari.

Tom Sachs, Figurative Tower (2021). Photo: Gallery Thaddaeus Ropac
Tom Sachs, Figurative Tower (2021). Photo: Gallery Thaddaeus Ropac

Met de collectietentoonstelling Art is the Antidote biedt museum Voorlinden bezoekers een flinke dosis humoristische, maatschappijkritische en kleurrijke kunstwerken om de weerstand op te bouwen.

Werken uit eigen collectie
De tentoonstelling bevat uitsluitend werken uit de eigen collectie van Voorlinden. Ze is vernoemd naar het nieuwe werk


Art is the Antidote van Bob and Roberta Smith, het pseudoniem van Bob Brill.
Deze anti-establishment kunstenaar maakt borden, spandoeken en posters met kleurrijke slogans die het belang van kunst en muziek verkondigen. Speciaal voor Voorlinden maakte hij een levensgrote versie van
Art is the Antidote. Het kunstwerk vormt de opening van de tentoonstelling.

Broodnodige kunstbooster
Met onder andere de porseleinen olievlekken (Oil Spills) van Ai Weiwei, de stapeling van Figurative Tower) van Tom Sachs en de blokkerige landschappen (Arles-Abend-Vincent 2) van Sean Scully biedt Voorlinden een fijne mix van maatschappelijk betrokken en aanstekelijke kunstwerken die de zinnen verzetten en andere gezichtspunten laten zien.
Soms is het heerlijk wegdromen, zoals bij
Soleil Toujours van Etel Adnan, andere keren bieden de kunstwerken hoop, zoals bij Blow Up (Verso) van Lyle Ashton Harris. In de collectietentoonstelling zijn ook werken van bijvoorbeeld Zhanna Kadyrova, Folkert de Jong, David Batchelor, Alicja Kwade, Dimitri Tsykalov en Hans-Peter Feldmann opgenomen; perfect om de broodnodige kunstbooster bij Voorlinden te halen.

Lyle Ashton Harris, Blow Up (Verso) (2010-2019)
Lyle Ashton Harris, Blow Up (Verso) (2010-2019)

Artikel links