Muzikanten horen beter

Gezondheid > Gezondheid

(540 artikelen)

BAARN – Een muziekinstrument bespelen beschermt je gehoor als je ouder wordt, blijkt uit Canadees onderzoek

De wetenschappers deden gehoortesten bij volwassenen tussen de 18 en 91 jaar. Sommigen waren muzikant, anderen niet. Ze ontdekten dat het gehoor van een vijftigjarige muzikant net zo goed is als dat van iemand van vijftig jaar die geen instrument bespeelt. Muzikanten kunnen met name beter spraak oppikken uit lawaai.
Gehoorverlies
Het gehoor verslechtert naar mate je ouder wordt. Op zestigjarige leeftijd heeft tien à dertig procent last van gehoorverlies. Bij tachtigers stijgt dat aantal naar zestig procent. Voor ouderen is het vooral lastiger om spraak te verstaan, zeker als er veel rumoer is op de achtergrond.

Gehoor vaak gebruiken
De onderzoekers denken dat leeftijdsgerelateerde veranderingen in het brein verminderen als je je hele leven een instrument bespeelt. Muzikanten gebruiken hun gehoor immers regelmatig en op een hoog niveau. Daardoor duurt het langer voordat ze problemen krijgen met het verwerken van geluid.

Als je muzikant bent of veel naar harde muziek luistert, is het wel belangrijk om je gehoor te beschermen met bijvoorbeeld oordoppen.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.