NAARDEN the Art Fair viert zilveren jubileum van 26 tm 29 januari 2023

Naarden Art Fair 2023, Art Centre Horus, Brave & Fearfull, Phiippe Weber
Naarden Art Fair 2023, Art Centre Horus, Brave & Fearfull, Phiippe Weber

NAARDEN the Art Fair is elk jaar weer een feest voor kunst & antiekverzamelaars. Van heinde en ver, ja zelfs vanuit België, komen ze naar de Grote Kerk (1661) in Naarden. Van 26 t/m 29 januari 2023 vindt de beurs plaats voor de 25e keer. Zo’n zestig galeries en kunsthandelaren tonen hun mooiste stukken.

Galerie Bonnard Nuenen, Jean-Paul Marsman, het vogeltje
Galerie Bonnard Nuenen, Jean-Paul Marsman, het vogeltje

De Telegraaf Society rubriek ‘’Stann Huygens journaal’’ noemde NAARDEN the Art Fair ‘’De TEFAF van het Gooi.’’ Drijvende krachten is het echtpaar Edith en Johann Rissik. De organisatie ligt in handen van evenementenbureau InterEvent.

Galerie Honing, Gouda
Indrukwekkend is de stand van Galerie Honing. Ook zij bestaan dit jaar een kwart eeuw. Hun galerie huist in Den Gulden Vijssel (1588) op de Lange Tiendenweg 40 in Gouda. Tijdens de Naarden the Art Fair vind je ze vlakbij de ingang. Bij hun keuze voor een werk letten ze onder andere op subtiele details en kleurbeleving.
Neem bijvoorbeeld ‘’De vrouw uit het oosten’ (110 x 90 cm) van Michiel Schrijver. Hij noemt het schilderen ‘’een magische ervaring. Ieder werk is een innerlijke beleving. Het gevoel van een vleugje poëzie. Het is een imaginaire wereld waarin ik me beweeg. Ik daag de toeschouwer uit om op ontdekkingsreis te gaan.’’

Galerie Bonnard, Nuenen
Bij Galerie Bonnard zie je de liefde voor dieren. Zoals het door Jean-Paul Marsman (*1962) geschilderde vogeltje. Door de levensechte weergave zou het in je verbeelding zo maar van het doek kunnen wegvliegen. Het maakt je helemaal vrolijk.
Dat geldt ook voor het olifantenkalfje (150 x 120 cm) van Bart Koning. Zijn schilderijen behoren al sinds 2020 tot de collectie van Galerie Bonnard. ‘’Het was gewoon liefde op het eerste gezicht’’, zegt de eigenaar

Sixtijnse kapel van Naarden

Sfeerverhogend is trouwens ook het vijf eeuwen oude tongewelf. Het maakt van de Grote Kerk de Sixtijnse Kapel van Naarden. Bij NAARDEN the Art Fair vind je religie ook bij sommige stands.
Zo zie je bij galerie Heutink (Zwolle)diverse ikonen uit Jaroslavl (Rusland). De verkondiging aan de Moeder Gods (laat 17e eeuw, 32 x 28 cm) verschijnt de Aartsengel Gabriel maar liefst vier keer. Aan de beeldschone maagd vertelt ze zwanger zal raken van de Hei
Remco van Leeuwen uit Eindhoven toont een 16de-eeuwse Heilige Jacobus van Compostella. Het Middeleeuwse beeld is gemaakt van notenhout en komt uit Noord Spanje.

Art Centre Horus

Bij Art Centre Horus denk je te kijken naar een foto met geschilderde achtergrond. Het betreft het geschilderde werk ‘’Brave and Fearfull’’ (110 x 180) van Philip Webber.
Een koningin voelt zich verloren in een versteend en ijskoud landschap. Haar hofdame leidt haar door deze onvriendelijke omgeving. Ze zoekt bescherming bij haar hofdame.
De koningin draagt een cape in het zwart. Deze kleur benadrukt haar elegantie. Tegelijkertijd wijst ze op doodsdreiging. De blauwe mantel van de hofdame erwijst naar de Madonna onder wiens mantel we bij gevaar mogen schuilen.

Praktisch

Als bezoeker van NAARDEN the Art fair (26 – 29 januari 2023) word je vanaf de parkeerterreinen door een gratis shuttleservice van Mercedes-Benz | Hedin Automotive in alle luxe naar de Grote Kerk gebracht. Voor gehandicapten is er rechts van de ingang één gehandicapten parkeerplaats.

Galerie Heutink, Zwolle
Galerie Heutink, Zwolle

Galerie Remco van Linden, Heilige Jacobus van Compostella
Galerie Remco van Linden, Heilige Jacobus van Compostella

Artikel links