Narcolepsie maakt dikt

Gezondheid > Gezondheid

(527 artikelen)

BAARN – Mensen met narcolepsie hebben niet alleen een drang naar overmatig slapen, ze zijn ook vatbaarder voor gewichtstoename. Zelfs als ze beduidend minder eten dan een gemiddeld persoon, vliegen de kilo’s eraan.

Onderzoekers van het Sanford-Burnham Research Institute hebben hier een mogelijke oorzaak voor gevonden. Een tekort aan het neuropeptidehormoon orexine, een stof die gevoelens van honger en waakzaamheid aanwakkert, zorgt er voor dat patiënten met narcolepsie minder hebben van het energieverbrandende bruine vet.

Bruin vet

Volgens de onderzoekers kan deze bevinding in de toekomst leiden tot afvalprogramma’s voor mensen met en zonder narcolepsie. “Orexines zijn behoorlijk uniek, omdat zij er voor zorgen dat we meer kunnen eten, maar tegelijkertijd ook meer verbruiken.”, legt onderzoeker Devanjan Sikder uit. “Het is de droom van iedere bankhanger.”

Het onderzoek, uitgevoerd bij muizen, laat zien dat orexine betrokken is bij de vorming van volwassen bruin vet en de voorlopers van deze vetcellen. Bruin vet lijkt calorieën te verbranden, met name tijdens het produceren van warmte. De resultaten van het onderzoek staan in lijn met eerdere bevindingen dat sommige mensen vanaf de geboorte minder bruin vet hebben, en daardoor vatbaarder zijn voor overgewicht.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.

Dit artikel doorsturen
Geplaatst door Vijftigplusser
06 oktober 2011 13:15
20 keer bekeken.