Nationale Vrijheidsprijs 2019 gaat naar Jenny Douwes van Blokkeerfriez

Jenny Douwes ontvangt uit handen van Hugo Bos de Nationale Vrijheidsprijs
Jenny Douwes ontvangt uit handen van Hugo Bos de Nationale Vrijheidsprijs

Op 19 oktober vond in de Philharmonie van Haarlem het congres van Cultuur onder Vuur plaats. De organisatie maakt zich sterk voor de Nederlandse tradities als bindmindel van de samenleving door generaties heen. Jenny Douwes kreeg als voorhoedster van de blokkeerfriezen de Nationale Vrijheidsprijs,

Eerder stond Jenny Douwes genomineerd voor de Media Awards. Onder de druk van protest werd de prijs ingetrokken. Opkomen voor zwarte Piet mag blijkbaar niet.

Slag bij Dokkum

Daarover denkt Cultuur onder Vuur anders. Campagneleider Hugo Bos reikte Jenny Douwes de prijs uit. Hij noemde haar een voorvechtster. ”Zij liep voorop in wat de slag bij Dokkum is gaan heten.
Zij ging tegen de stroom in, heeft vele mensen gemobiliseerd en is opgekomen voor Zwarte Piet. Ze werd beloond met het ‘Gouden Tientje van Leeuwarden’ en een officiële oorkonde en nu dan deze prijs.”

Blokkeerfriezen

Dat Nederland lijdt onder vooringenomen journalistiek bleek uit de toespraak van Douwes. Niet de feiten maar de journalist bepaalt het nieuws. Dat ondervndt ook Jenny.
Ze begon haar toespraak met de woorden: ”Niet ik zou deze prijs moeten krijgen maar eigenlijk de moedige blokkeerfriezen.”
Ze vervolgde met een terugblik op de betreffende gebeurtenissen en legde uit dat de geschreven pers haar taak heeft verzuimd om hier gedegen een eerlijk over te rapporteren.

Te weinig Friese tolken

Twee dagen eerder diende Jenny op 17 oktober een officiële klacht in bij het Commitee of Experts van de Raad van Europa. Ze wees op een tekort aan Friese tolken bij de rechtbank.”Dat heeft nadelige gevolgen voor mijn verdediging in het politieke proces tegen de blokkeerfriezen.”


Artikel links