Nazorg ex-gedetineerden strandt bij gebrek aan geld

Actualiteiten > Nieuws, weer & verkeer

(642 artikelen)

Het kabinetsbeleid om criminaliteit terug te dringen strandt door gebrek aan geld. Het kabinet zet er juist op in ex-gedetineerden verplicht langdurig en gericht te begeleiden met zgn. justitiële maatregelen. Door gebrek aan budget dreigen er wachtlijsten te ontstaan voor de uitvoering van deze justitiële maatregelen.

nazorg

Dit schrijven de nazorgorganisaties Door, Exodus, Moria en Ontmoeting, samen met hun brancheorganisatie Federatie Opvang in een brief aan de Tweede Kamer. Deze vergadert woensdag 14 september over het Gevangeniswezen en over nazorg aan gedetineerden.

Gemotiveerde ex-gedetineerden die zich met een justitiële maatregel aanmelden voor begeleiding kunnen binnenkort daardoor niet meer begeleid worden. Het gevolg is hogere recidive percentages en een onveiliger samenleving. Exodus roept het kabinet op te investeren in nazorg van ex-gedetineerden.

In 2011 voorzien de nazorgorganisaties 500.000 euro tekort, in 2012 ongeveer 1,5 miljoen euro.

Het tekort aan budget proberen de organisaties middels fondsenwerving te dichten. Echter, de nazorgorganisaties vinden het principieel onjuist om de uitvoering van gerechtelijke uitspraken met donaties te financieren.
Alternatief is dat mensen langer in gevangenissen verblijven en/of onbegeleid in de samenleving terugkeren. De kosten daarvan zijn veel hoger omdat cellen duurder zijn en omdat de terugval in criminaliteit er hoger door wordt.

Ook bij andere beleidsmaatregelen zien de organisaties dat geldgebrek een goede uitvoering in de weg staat. Het kabinet besloot jaren terug dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de aansluitende nazorg van ex-gedetineerden. Vanwege bezuinigingen komen gemeenten daar amper aan toe.
Verder nam het kabinet zich voor met meer maatschappelijke organisaties samen te gaan werken om al tijdens de gevangenschap mensen voor te bereiden op hun terugkeer. Daar zouden, volgens het kabinet, ook meer vrijwilligers bij ingezet kunnen worden. Inhoudelijk zijn de nazorgorganisaties positief over de inhoud van die plannen, maar ook hier constateren ze dat voor de uitvoering ervan geen financiering is.