Nederlander wint hoofdprijs op uitvindingenbeurs in Geneve 2012

Magazine  »  Actualiteiten (702 artikelen)  »  Wetenschap (64 artikelen)

Een nieuwe Nederlandse uitvinding heeft de hoofdprijs op de internationale uitvindersbeurs in Geneve gewonnen. Bovendien kreeg het de gouden medaille in de categorie Energie. Daarmee sleepte Nederland de Europese hoofdprijs weg voor vele bekende internationale kennisinstituten, universiteiten en industrieen. Aan de competitie deden 789 deelnemers uit 46 landen mee.

VisRetourWiel

Het 1&UVisRetourWiel is een nieuwe Nederlandse uitvinding die massale vissterfte in elektriciteitscentrales voorkomt. Deze technisch eenvoudige innovatie kan jaarlijks miljarden jonge vissen redden die ongewild het koelcircuit van centrales worden ingezogen. Het gepatenteerde ontwerp van Frides Lameris van 1&UConsult is al in 2011 bekroond met de Clean Tech Prijs (tweede prijs) voor duurzame innovaties van in de Provincie Groningen.

Mr. Badel, voorzitter van de Association of European Inventors: ‘Dit is een uitvinding waar de wereld beter van wordt! Bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen zouden het visretourwiel moeten toepassen.’

Ing. Frides Lameris, ontwerper van het visretourwiel: “De huidige centrales zuigen elke seconde enorme hoeveelheden koelwater op uit zee, riviermondingen en andere waterbronnen om condensorwarmte af te voeren. Binnenkort gaat de inhoud van de Waddenzee 2,4 keer per jaar door condensors van energiecentrales. Elke seconde sterven daarin grote hoeveelheden jonge vissen die samen met het water ongewild het koelcircuit worden ingezogen. Naar schatting gaat evenveel vis dood in energiecentrales als we jaarlijks eten. Het visretourwiel brengt de ingezogen visjes ongeschonden terug naar het water van herkomst. Deze duurzame innovatie kan in bijna elke energiecentrale worden ingebouwd tegen een marktprijsverhoging van minder dan 1 promille.”

40ste editie uitvindingenbeurs breekt alle records
De International Exhibition of Inventions of Geneva is wereldwijd de belangrijkste beurs voor nieuwe uitvindingen, producten en onderzoeksresultaten met commerciele potentie. Deze 40ste editie breekt alle records met 1.000 noviteiten van 789 deelnemers afkomstig uit 46 landen. Onder de 60.000 bezoekers uit vijf continenten waren veel zakenmensen (55%), journalisten (650) en verslaggevers radio/tv.