Nederlander zoekt sneeuw Hoe rijd je veilig en comfortabel naar de win

Nu we hier al een paar jaar nauwelijks winter hebben gehad, is wintersport populairder dan ooit. We trekken massaal naar Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland of Zwitserland op zoek naar sneeuw. Vorig jaar met bijna een miljoen mensen! En vrijwel allemaal gaan we met de auto. Logisch, want dat is voordelig, je hebt ook op je plaats van bestemming vervoer bij de hand en je bepaalt zelf wanneer je op weg gaat. En als je je gezond verstand gebruikt en de juiste maatregelen neemt, is het een comfortabele en veilige manier van reizen.
Maak kennis met de 500X, de SUV van Fiat
Met deze robuuste SUV komt u zowel in de stad als ver daarbuiten met speels gemak door het verkeer. De 500X zet de standaard qua elegantie en comfort, en beschikt tevens over een grote laadruimte en een prettig hoge zit. .
Lees verder >

Waar gaat dat heen?
De populairste wintersportbestemming is nog altijd Oostenrijk, op de voet gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Daar achteraan komen Zwitserland en Italië. Opvallend is de snelle opmars van Tsjechië. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de voordelige prijzen van skipassen en accommodaties. We blijven per slot van rekening Nederlanders! Eerlijk is eerlijk, het niveau van de voorzieningen is er nog niet zoals in Zwitserland of Oostenrijk. Maar het is er prachtig en je kunt er goed skiën en verblijven.

Tip: Noorwegen: adembenemend en ongerept
!
Op de 9de plaats van populaire wintersportbestemmingen staat Noorwegen. Waarschijnlijk omdat het wat moeilijker te bereiken is. Maar wie de moeite neemt iets langer te reizen, krijgt daar heel veel voor terug. Ongerepte sneeuw, adembenemende natuur en korte wachtrijen bij de skiliften.

Met een goede voorbereiding reis je veilig en comfortabel
Winterbanden zijn natuurlijk vanzelfsprekend en zelfs in landen als Oostenrijk en Duitsland verplicht. Sneeuwkettingen zijn onmisbaar. Maar er is meer dat je kunt doen om goed voorbereid op weg te gaan.

Zorg ervoor dat je auto winterklaar is
Maak de rubbers van de portieren goed schoon en smeer ze in met een speciaal antivriesmiddel. Vul de ruitenwisservloeistof bij met een antivriesvariant. Neem een ijsdeken mee om over de voorruit te leggen en zorg dat je alle winteraccessoires bij de hand hebt: ijskrabber, slotontdooier (niet in de auto bewaren!) en een sneeuwschep.

Tip: veel garages bieden ook een wintercheck aan. Dan weet je zeker dat je veilig op weg gaat.

Verminder wachttijden


Bijvoorbeeld door van tevoren vignetten aan te schaffen. Dit scheelt wachttijd aan de grens. Neem ook routekaarten mee, zelfs als je goede navigatie hebt. Dit helpt bij opstoppingen snel een alternatieve route te vinden. Zorg dat je voortdurend op de hoogte blijft van de juiste verkeersinformatie. En ben je flexibel? Kies dan liever voor een rustigere dag om te gaan rijden.

Pas je rijstijl aan
Bij rijden in de sneeuw reageert je auto langzamer. Pas daarom je rijstijl aan. Stuur en rem zoveel mogelijk geleidelijk. En trek op in de tweede versnelling. Zo voorkom je glijpartijen en houd je de controle over de auto.

Zorg voor warmte en voedsel
Ondanks alle maatregelen kan de reis langer duren dan verwacht. Zorg daarom dat je voldoende eten en drinken bij je hebt en een paar warme dekens voor als je echt lang moet wachten.

Lees ook