Nederlandse druivenplukkers winnen goud

Magazine  »  Lifestyle (866 artikelen)  »  Eten & drinken (195 artikelen)

Ilja Gort, de Nederlandse wijnboer in Bordeaux, heeft op het Concours Général de Paris opnieuw twee medailles gewonnen: goud voor zijn Ch(aa)teau la Tulipe de la Garde Bordeaux Supérieur en een zilveren plak voor la Tulipe rosé. Beide wijnen werden gevinifieerd onder supervisie van de beroemdste winemaker ter wereld: Michel Rolland.

Michell Rolland

‘Flying winemaker’ Roland is verantwoordelijk voor de wijnen op de grote Grand Cru chateaus als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte.
“Het feit dat deze man met ons wil werken, daar ben ik buitengewoon verguld mee,’ aldus Gort. Maar vlak ook niet uit dat wij tegenwoordig plukken met Nederlandse druivenplukkers en dat werpt nu duidelijk zijn vruchten af!”

Het leven is te kort om slechte wijn te drinken, dat is de spreuk die in bordeauxrode letters in Gorts ziel staat gegrift. “Daarom heb ik met La Tulipe rosé vanaf het allereerste begin een wijn willen maken, anders dan de andere rosé’s. Traditioneel is rosé uit Bordeaux donkerroze, bijna rood, maar Michel Rolland adviseerde me om, vanwege de warme zomer vorig jaar, het sap eerder van de schillen te scheiden waardoor de tint lichter wordt en de smaak zachter.

Ook veranderde Rolland iets in de blend; in plaats van 100% merlot gebruikt hij 90% merlot en 10% cabernet sauvignon waardoor de wijn intenser en complexer smaakt. Zo ontstond de vernieuwde Tulipe Rosé 2011 ‘Style Proven(cc)ale’.

Verder was Saint-Emilion begin deze maand in rep en roer omdat wineadvocat Robert Parker, die traditioneel de eerste week van april de Grand Cru’s komt proeven tijdens de ‘Primeurs’, ziek was en zijn farm in Maryland niet zou kunnen verlaten.

Maar vorige week kwam het nieuws dat ‘The God of Wine’, zoals hij in Bordeaux wordt genoemd, deze week in Bordeaux zal arriveren.
‘Morgen is hij bij Michel Rolland in Pomerol,’ verklaart Gort, ‘en proeft daar naast de Grand Cru’s ook onze Ch(aa)teau la Tulipe de la Garde. Je begrijpt, ik bid elke avond tot Bacchus, want als Parker een hoge puntenscore geeft, hebben we binnen een week onze hele voorraad verkocht en kan ik eindelijk de aannemer bellen om de ingestorte muur rond het ch(aa)teau te herstellen.’