Nederlandse wandelgids voor Chalkidiki, Griekenland

De ‘Tuin van Griekenland’ is een prachtige bestemming om wandelend te leren kennen. In het noorden ligt een bergrug die overgaat in een uitgestrekte vlakte tot aan de kust. Daar liggen de drie schiereilanden Kassandra, Sithonia en Athos voor de deur. Zo heeft de zuidpunt van Grieks-Macedonië alle ingrediënten in huis om sportieve inspanning te combineren met Griekse cultuur en ontspanning aan zee. Wandelen in Chalkidiki is de nieuwste uitgave van One Day Walks Publishing. De gids met 16 rondwandelingen, variërend in lengte van 4,3 tot 19,9 km, is nu te koop in de (internet)boekhandel. ‘Wandelen in Chalkidiki’ (ISBN 9789078194361) kost € 15,95. Een voorbeeldwandeling is te bekijken en downloaden via www.wandeleninchalkidiki.nl.Over Chalkidiki
De bergrug in het noorden van de regio gaat over in een uitgestrekte vlakte die uitloopt tot aan de zee. De natuur wordt op een natuurlijke manier van water voorzien. Dat loopt vanuit de bergen via een stelsel van rivieren en beken richting de zee en bevloeit zo de kustvlakte. Die wordt dan ook dankbaar gebruikt voor de teelt van olijven en andere gewassen. Maar ook Moeder Natuur maakt dankbaar gebruik van deze bron van leven en tooit zich in het voorjaar met uitbundig bloeiende bloemen en een gevarieerde begroeiing van loof- en dennenbossen. Maar weinig plaatsen in Griekenland zijn zo kleurrijk en groen.

Voor de kustvlakte liggen nog drie verrassingen: drie schiereilanden, ieder met een heel eigen karakter. Westelijk ligt het relatief vlakke Kassandra, dat de meeste toeristen die de regio bezoeken huisvest, in levendige kustplaatsen. Het groene hart van het schiereiland is een onontdekte, rustige oase waar je urenlang kunt ronddwalen zonder een mens tegen te komen.

Sithonia, het middelste schiereiland, is de bestemming voor rustzoekers. Hier is het toerisme wat kleinschaliger, het landschap wat ruiger en hoger, de stranden leger. Het derde schiereiland biedt onderdak aan de autonome monnikenrepubliek Athos en is een gesloten bolwerk dat gedomineerd wordt door de 2.000 meter hoge heilige berg die je vrijwel overal vandaan kunt zien liggen.

Over de gids
De 16 in deze gids beschreven routes zijn met zorg geselecteerd en door de auteurs gelopen, beschreven en in kaart en beeld gebracht in het voor- en najaar van 2019. Elke beschrijving is voorzien van beknopte informatie over de omgeving en de bezienswaardigheden onderweg. Na aankoop kunnen bij de uitgeverij de GPS-tracks van de wandelingen opgevraagd worden. Een GPS is niet noodzakelijk om de routes te kunnen lopen.