Neem een kijkje achter de schermen bij t Veluws Zandsculpturenfestijn

Veluws Zandsculpturenfestijn, soldaat deelt chocolade uit
Veluws Zandsculpturenfestijn, soldaat deelt chocolade uit

Helaas. De opening van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn deze week gaat niet door. En dat terwijl het park vol staat met prachtige werken onder de noemer ”75 jaar vrijheid.” Ze hopen op 1 juni open te gaan. Nu kan je alvast een kijkje achter de schermen nemen via Facebook en/of YouTube.

Veluws Zandsculpturenfestijn,
Veluws Zandsculpturenfestijn,

Terug in de tijd
Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog waarbij alles is aangekleed in de stijl van toen. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in de oorlogsjaren. Naast belangrijke veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de ‘Slag om Arnhem’ en D-Day, komen ook de bevrijding, het leven van Anne Frank, onze verzetshelden, de spotprenten, Radio Oranje en het Koningshuis volop aan bod. En… als het evenement weer haar deuren opent, laat je dan o.a. verrassen bij het enorme zandbeeld waarbij de ‘aanval op Pearl Harbor’ is uitgebeeld. Deze onverwachte aanval door Japan was voor de Verenigde Staten de bloedige start van de Tweede Wereldoorlog en wordt groots uitgebeeld in zand.

Pearl Harbor
De ‘aanval op Pearl Harbor’ is één van de meest imposante bouwwerken van het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Het bouwwerk is maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog! Vanuit de lucht kijkt de bezoeker op de haven van het eiland, terwijl Japanse gevechtsvliegtuigen een ware slachting aanrichten. Het slagschip de USS Arizona, waarvan 1177 opvarenden om het leven kwamen, maakt de meeste indruk. Aan elk detail is gedacht. Vrijwel hetzelfde geldt voor de befaamde Zero’s die hun aanval inzetten, met aan de rechterzijde een close-up van een cockpit met gevechtspiloot.

Zoveel te zien…
‘Operation Market Garden’ was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog met als doel de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Daarom hebben de kunstenaars deze gebeurtenis ook groots in zand uitgebeeld. Maar… ook de concentratiekampen, de Engelandvaarders, Hotel de Wereld, de gewonden, de onderscheidingen, de communicatie en de wapens van toen, het herdenken en de wederopbouw worden allemaal uitgebeeld in zand. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog.

Openingsdatum

’t Veluws Zandsculpturenfestijn kan momenteel geen concrete openingsdatum noemen. Eén ding is zeker. Om van al die meesterlijke bouwwerken van zand te genieten, moeten we nog even geduld hebben.
Tot die tijd gaat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in een rustig tempo door met alle voorbereidingen. Want met nog acht van de twintig zandkunstenaars kan er gewoon doorgewerkt worden. Voor nu is het leuk om via Facebook en/of YouTube alvast het één en ander aan foto’s en filmpjes te bekijken.

Pearl Harbour
Pearl Harbour

Artikel links