Nicci French Complicit 2009 Medeplichtig

Wie is gevaarlijker? Een vijand? Een vriend? Of een minnaar?

French, Nicci Complicit (2009; vertaald als “Medeplichtig”).

Bonnie, de hoofdpersoon, is een muziekdocente die onlangs is verhuisd naar een nog verveloze kleine flat, nadat ze haar relatie met Amos heeft verbroken. Ze had zich eigenlijk voorgenomen deze zomer niet op vakantie te gaan – ook omdat geld daarvoor ontbrak – maar hard aan de slag te gaan in haar flat, die aan die opknapbeurt hard toe is. Aan haar vriendin, Liza, heeft ze beloofd om tijdens haar afwezigheid haar post en planten te “doen”. Als ze dan door een vriendin van vroeger wordt gevraagd om een gelegenheidsband samen te stellen om op haar bruiloft in september te spelen, neemt ze dat met wat tegenzin toch ook op zich.

Ze benadert enkele mensen en een onbekende hoort dit en biedt zichzelf ook aan: hij is een flamboyante beroepsmusicus: Hayden Booth die door de anderen met wat gemengde gevoelens wordt ontvangen. Hij weet Bonnie echter te charmeren en ook Joakim, een jonge student van Bonnie raakt erg op hem gesteld. Dit leidt tot irritaties tussen de zeer verschillende bandleden. Bonnie stelt Hayden de flat van Liza (met goedvinden) tijdelijk ter beschikking en als zij hem daar op een avond opzoekt treft zij hem er dood aan. In paniek belt ze haar beste vriendin Sonia (ook in de band), zonder te vertellen dat zij niet de moord gepleegd heeft. Sonia stelt echter gelukkig geen vragen en is bereid te helpen om het lijk, in een vloerkleed gerold af te voeren, te “verdrinken” en alle (?) sporen te wissen.
Vooral voor Bonnie eist het verbergen van haar rol bij de verdwijning van Hayden echter zijn tol. De politie houdt haar als de vriendin van Hayden nauwlettend in de gaten in relatie tot het misdrijf.
Zelf vermoedt zij dat Neal (ook uit de band, en zeer op Bonnie gesteld) de moord pleegde om haar te beschermen tegen de ongecontroleerde woedeaanvallen van Hayden, waarbij hij haar soms sloeg. Neal daarentegen was in de veronderstelling dat zij Hayden om die reden vermoord zou hebben. Als ze na verloop van tijd ontdekken dat zij elkaar over en weer denken te beschermen terwijl ze beide de dader niet zijn blijft de vraag: maar wie wel? Het wordt namelijk ook steeds duidelijker dat Hayden met zijn zorgeloze levenswijze in zijn leven veel vijanden heeft gemaakt. Motieven en verdachten blijken er genoeg te zijn…

De ontknoping is heel onvoorspelbaar en zeker verrassend, misschien zelfs wat (te ?) vergezocht maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de geniale opbouw van de spanning.

De hoofdstukken vertellen beurteling over ‘voor’ en ‘na’ de moord, en mede door die afwisseling groeide ik als lezer tergend langzaam naar de onthulling van de ware toedracht toe maar blééf geboeid tot het allerlaatst …

Nicci French doet haar reputatie eer aan met deze psychologische thriller, niet alleen door die minutieuze spanningsopbouw maar ook door een thema als mishandeling binnen een relatie aan te durven, en ook dat van de spanning tussen de bandleden, al dan niet potentiële daders/medeplichtingen.

Heel sterk vond ik ook de allerlaatste zin waar Liza, terug van haar reis, in het volstrekt toevallige bijzijn van een van de politie-inspecteurs (n.b. op een feestje!) terloops zegt: Ach domme vraag misschien, maar wat is er eigenlijk met mijn vloerkleed gebeurd? Wat alle mogelijkheden openhoudt voor hoe het nu zou kùnnen verdergaan…